Zijn Snack a Jacks gezond of ongezond?

Snack a Jacks zijn een heerlijk tussendoortje, een luchtige rijstwafel die je ook nog eens kunt kopen in allerlei lekkere smaakjes. Deze rijstwafel vind je in alle grote supermarkten en ze zijn nog redelijk goedkoop ook.

Doordat het in principe rijstwafels zijn, nemen veel mensen Snack a Jacks wafels als ‘gezond alternatief’ op bijvoorbeeld een Mars reep die je anders zou nemen. Maar zijn Snack a Jacks wel zo gezond als je denkt?

Wat zijn Snack a Jacks?

Snack a Jacks kan je het beste omschrijven als een rijstwafel met een smaakje. Er zijn vier varianten beschikbaar die je kunt kopen:

Wil jij een gratis receptenboek?

75 voedzame recepten voor een FIT en SLANK lichaam

  • Kaas
  • BBQ paprika
  • Caramel
  • Chocolate chip

Naast Snack a Jacks rijstwafels zijn er ook nog Snack a Jacks rijst- en maïssnacks in vier smaken. Maar in dit artikel focussen we ons enkel op de wafelvariant.

Het merk Snack a Jack bestaat sinds 2001 en is tegenwoordig onderdeel van het bedrijf The Quaker Oats Company, die je natuurlijk kent van de Quaker cruesli. Verder lijken Snack a Jacks qua uiterlijk heel erg op ‘gewone’ rijstwafels, wellicht iets dikker. Maar het verschil zit hem natuurlijk in de smaak, die er als smaakstof bovenop is gespoten.

Zijn Snack a Jacks gezond?

De belangrijkste vraag is nu: zijn Snack a Jacks gezond? Hierbij zijn er twee zaken om rekening mee te houden. Ten eerste vergelijken we een Snack a Jacks wafel met een gewone rijstwafel en we moeten het stofje mononatriumglumaat onder de loep nemen.

Snack a Jacks versus een gewone rijstwafel

Het vergelijken kunnen we doen met een gewone rijstwafel, maar ook tussen de Snack a Jacks smaken onderling kan er verschil zitten in de voedingswaarden. Zoals je zelf al wel weet, bevat kaas veel minder suikers dan bijvoorbeeld karamel. Het zal je dan ook niet verbazen dat er hierdoor ook een groot verschil zit tussen de voedingswaarden van Snack a Jacks Cheese en Snack a Jacks Caramel.

Snack a Jacks CheesePer 100 gram
Energie1620 KJ (380 kcal)
Vet2.5 g
Waarvan verzadigd1 g
Koolhydraten81 g
Waarvan suikers4.5 g
Voedingsvezels1.7 g
Eiwitten8.5 g
Zout1.5 g
Snack a Jack CaramelPer 100 gram
Energie1640 KJ (385 kcal)
Vet2.1 g
Waarvan verzadigd<0.5 g
Koolhydraten87 g
Waarvan suikers28 g
Voedingsvezels1.4 g
Eiwitten5.5 g
Zout0.5 g

Wat bij deze vergelijking gelijk opvalt, is dat de meeste voedingswaarden redelijk gelijk zijn, behalve het aantal suikers. De hoeveelheid koolhydraten komt redelijk overeen, maar bij kaas is hiervan maar 4.5 gram suikers en bij de karamel smaak is dit wel 28 gram! Hetzelfde geldt voor de smaken BBQ Paprika – die qua voedingswaarden het meeste lijkt op de Cheese smaak -  en de Chocolate Chip – die qua voedingswaarden het meeste lijkt op de Caramel smaak, met 30 gram suiker. Dat Snack a Jacks gezond zijn kan je nu al lastig stellen met al die suikers.

Onze eerste conclusie is dus dat er zelfs tussen de smaken onderling verschil zit in de mate dat het product gezond is. Nu zijn suikers natuurlijk niet slecht, maar vooral als je wilt afvallen of gezond wilt leven is het belangrijk om hier niet te veel van binnen te krijgen. Maar dat is een onderwerp voor een ander artikel en hier gaan we verder niet op in.

Dan nu de vergelijking met een normale rijstwafel, de data hiervan is afkomstig van Voedingswaardetabel.nl: (Bron)

RijstwafelPer 100 gram
Energie1568 KJ (374 kcal)
Vet3.5 g
Waarvan verzadigd0.5 g
Koolhydraten74.5 g
Waarvan suikers2.5 g
Voedingsvezels4.5 g
Eiwitten8.0 g
Zout1.0 g

Als we nu deze tabel vergelijken met die Snack a Jacks valt het op dat de voedingswaarden van een normale rijstwafel, redelijk overeenkomen met die van Snack a Jacks. De hoeveelheid koolhydraten is redelijk gelijk, het zijn vooral de suikers die je in mindere mate zult tegenkomen in een normale rijstwafel. Al bevat de Snack a Jacks Cheese maar 2 gram meer suiker, de Caramel smaak bevat 25.5 gram meer suikers, dus daar zit nogal een verschil in.

Mononatriumglumaat

Een stofje wat je in een normale rijstwafel niet zal tegenkomen, maar wel in Snack a Jacks, is de smaakversterker E621. Oftewel mononatriumglumaat. Deze smaakversterker wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat je meer trek krijgt in een bepaald product.

Het komt veel voor in (goedkoop) Chinees eten. Je smaakpapillen worden gestimuleerd waardoor je meer wilt eten, waardoor je zo’n heel pak Snack a Jacks in één keer op kunt eten. Ditzelfde stofje vind je ook in chips, wat verklaart waarom je zo’n hele zak chips zonder moeite kunt opeten.

Er gaan zelfs verhalen dat mononatriumglumaat zou zorgen voor flauwte, duizeligheid en hartkloppingen, maar het wetenschappelijke bewijs hiervoor ontbreekt nog. Maar wetenschappelijk bewijs of niet, het feit dat deze stof je aanspoort om meer te eten van een (ongezond) voedingsproduct, is natuurlijk niet helemaal een zuivere praktijk.

Maar zijn rijstwafels gezond?

De Snack a Jacks Cheese komt qua voedingswaarden redelijk overheen met een normale rijstwafel, maar is een normale rijstwafel gezond? Op zich wel, in principe is een rijstwafel niet meer dan een wafel gemaakt van gepofte rijst. Er zitten niet heel veel voedingsstoffen in en wordt daarom vaak gegeten door mensen die willen afvallen.

Toch zijn rijstwafels niet het gezondste tussendoortje dat er is. Ze staan namelijk erg hoog in de glycemische index, wat betekent dat er veel snelle koolhydraten in rijstwafels zitten. Deze worden snel in je bloed opgenomen waardoor je schommelingen krijgt in je bloedsuikerspiegel. Oftewel je krijgt binnen no-time weer trek en zin om te snaaien. Je kunt dus beter een tussendoortje kiezen wat een meer verzadigd gevoel geeft.

Conclusie: Snack a Jacks zijn niet schadelijk voor je, maar ook niet heel erg gezond

Om kort en krachtig te zijn: als je wilt afvallen, grijp dan niet naar Snack a Jacks. Rijstwafels zijn überhaupt niet handig voor het afvallen doordat je door de snelle koolhydraten snel weer trek krijgt en je alsnog te weinig goede voedingsstoffen binnenkrijgt.

Als je niet wilt afvallen en gewoon graag rijstwafels eet als tussendoortje, dan kan je alsnog beter voor de gewone rijstwafel gaan als voor de Snack a Jacks. Ten eerste ligt de hoeveelheid suiker bij de smaken Caramel en Chocolate Chip gigantisch hoog in vergelijking met een normale rijstwafel, en door het stofje mononatriumglumaat wat er in zit verwerkt is de kans groot dat je veel meer dan één rijstwafel per keer opeet.

Wil je dan tóch echt heel graag Snack a Jacks eten, kies dan voor de smaken Cheese of BBQ Paprika, want hier zit veel minder suiker in dan de smaken Caramel en Chocolate Chip. Snack a Jacks zijn niet gezond te noemen, helaas.

Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

>