GezondheidGezondheid

Waarom is knoflook gezond?

Aan bepaalde voedselsoorten wordt al eeuwenlang een bepaald genezend en helend effect toegekend. Knoflook staat hoe dan ook in de top van dit rijtje. En niet alleen op het gebied van gezondheid, het zou zelfs beschermen tegen vampiers conform folklore… Hoewel er kanttekeningen kunnen worden gezet bij de geloofwaardigheid van de laatste stelling, is wel degelijk gebleken dat knoflook vele heilzame toepassingen kent.

Knoflook is gezond! Dus eet het vooral zo vaak je wilt, al is het wel zaak een beetje het tijdstip in acht te nemen. Ga je daarna nog een avondje op pad dan kun je de knoflookteen beter links laten liggen. We kennen allemaal de enigszins sterke geur die het verspreid! Maar de voordelen liegen er niet om, hierbij volgt een kleine greep van bewezen effecten die knoflook kan hebben op je gezondheid.

3 gezondheidsvoordelen van knoflook!

1. Knoflook is cholesterolverlagend

Een te hoog cholesterolgehalte is een schrikbarend veel voorkomend fenomeen, ook in Nederland. Het Nationaal Kompas schrijft: “Gemiddeld heeft 23,2% van de Nederlandse bevolking van 30 tot en met 70 jaar hypercholesterolemie, dat wil zeggen dat hun totaal cholesterolgehalte gelijk of hoger is dan 6,5 mmol en/of zij cholesterolverlagende medicijnen gebruiken.” Grofweg kan cholesterol worden ingedeeld in gunstig (HDL-gehalte) en ongunstig (LDL-gehalte).

Tezamen vormen zij het totale cholesterolgehalte. Knoflook (zowel vers als in supplementen) kan volgens diverse studies zowel het LDL als het totale gehalte verlagen met maar liefst 10 tot 15%. Het grappige is, dat het vrijwel geen invloed lijkt uit te oefenen op het gunstige HDL gehalte.

2. Knoflook is bloeddrukverlagend

Een te hoge bloeddruk komt in Nederland zelfs nog vaker voor! Wederom cijfers uitgegeven door het Nationaal Kompas: “Gemiddeld heeft 31,4% van de Nederlanders van 30 tot en met 70 jaar hypertensie, dat wil zeggen zij een bloeddruk hebben waarvan de bovendruk (systole) ≥ 140 mmHg en/of de onderdruk (diastole) ≥ 90 mmHg en/of dat zij bloeddrukverlagende medicatie gebruiken.”

In een Amerikaanse studie is vastgesteld, dat een bepaalde dosis knoflook gedurende een periode van 24 weken, exact hetzelfde effect had als een bekend bloeddrukverlagend medicijn. Een hoge bloeddruk kan mede hartfalen en beroertes veroorzaken, dus het voordeel van knoflook is hiermee onomstreden.

3. Knoflook tegen verkoudheid en griep

Een groot deel van ons kampt jaarlijks met de vervelende gevolgen van verkoudheid of griep. Zou knoflook wellicht een beter middel kunnen zijn dan een griepprik? Een Amerikaanse studie heeft uitgewezen, dat mensen die dagelijks knoflook innamen aanzienlijk minder snel ziek werden; maar liefst 63% van de deelnemers zag de kansen op ziekte verminderen. En van dit soort onderzoeken zijn er nogal wat.

Naast deze toepassingen, is bewezen dat knoflook meerdere gunstige uitwerkingen heeft. Het kan je lichaam vrij maken van giftige stoffen zoals lood, het bevat een aanzienlijke hoeveelheid aan vitaminen en mineralen en juist weinig calorieën en het geeft mensen een algemeen gevoel van gezondheid en welbehagen. Het zou zelfs sportprestaties verbeteren. Dus vind je het lekker om met knoflook te koken? Ga hier vooral mee door! Knoflook is een uiterst gezond middeltje dat op vele fronten werkt aan een gezondere huishouding in je lichaam.

Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

>