1

Waar zit veel ijzer in? Een handig overzicht!

IJzer is gezond, dat weet iedereen. Iedereen kent ook Popeye de vrolijke zeeman die iedereen en alles uit de brand red omdat hij letterlijk ijzersterk wordt telkens wanneer hij spinazie eet. Zo weten we allemaal dat spinazie rijk is aan ijzer. Maar waar zit veel ijzer in?

Een handig overzicht van voedingsmiddelen met veel ijzer!

Behalve in spinazie, zit er ook veel ijzer in een heleboel andere voedingsmiddelen. We geven hier een overzicht: vlees, vis en zeevruchten, groenten, brood en granen, fruitsoorten, noten, zaden, pitten, paddenstoelen. Zoals je ziet is de lijst met voeding waar veel ijzer in zit, bijna eindeloos. Natuurlijk is niet elk voedingsmiddel even ijzerhoudend. Daarom is het belangrijk om de voedingsmiddelen even apart onder de loep te nemen.

Vlees bevat veel ijzer

Waarschijnlijk heb je van je moeder wel eens gehoord dat in vlees veel ijzer zit. Maar in welke mate klopt dit. Zit er evenveel ijzer in elk soort vlees? We gaan het graag even voor je na. Vaak wordt gezegd dat rood vlees ijzerrijk is en dat dit niet noodzakelijk het geval is met alle vleessoorten. Maar waar zit nu veel ijzer in? Behalve in rundvlees zijn ook kalfsvlees, lamsvlees en varkensvlees goede ijzerbronnen.

Wil jij een gratis receptenboek?

75 voedzame recepten voor een FIT en SLANK lichaam

Maar ook in lever zit veel ijzer. Runderlever is het meest bekend, maar ook kippenlever en leverworst zijn aan te raden. Waar zit nog veel ijzer? Wel eigenlijk komt het er op neer dat ongeveer alle vlees een goede ijzerbron is: ook rosbief, rookvlees en ham bevatten ijzer. Je hoeft het dus zeker niet alleen op rundvlees en lever te houden. Ook wild en gevogelte zoals kip en kalkoen zitten barstensvol met ijzer.

Ik ben vegetariër: waar zit veel ijzer in?

Wie vegetariër is, hoeft niet te wanhopen. Ook in heel wat plantaardige voedingsmiddelen zit veel ijzer. Spinazie werd al genoemd maar de vraag waar zit veel ijzer in kan ook beantwoord worden met donkere bladgroenten. Dan hebben we het ook over koolsoorten zoals de gewone groene kool. Maar ook in tomaten zit veel ijzer.

Wanneer we een lijst met ijzerhoudende groenten bekijken, dan is het in feite moeilijker om groenten te vinden met een laag ijzergehalte dan groenten waar veel ijzer in zit. Het wordt helemaal interessant wanneer je er een tabel bijhaalt die groenten rangschikt op hun ijzergehalte. Een blik op de lijst leert je dat met name tuinkruiden zoals basilicum zeer veel ijzer bevatten.

Tot slot

Op de vraag ‘waar zit veel ijzer in?’ kun je heel veel antwoorden geven. Ijzer is aanwezig in diverse voedselgroepen en voedingsproducten. In dit artikel hebben we slechts een greep gedaan van voeding waar veel ijzer in zit. Samengevat kunnen we gerust stellen dat de lijst met voeding waar ijzer in zit, eindeloos is.

Hierbij kun je het gevoel krijgen dat je na het lezen van een artikel over voeding waar ijzer in zit, zeker niet alle informatie gelezen hebt die over dit onderwerp te vinden is. Wat je wel zeker weet, is dat wanneer je het dagelijks bij goede evenwichtige maaltijden houdt, je zeker voldoende ijzer kunt opnemen om gezond en vitaal te blijven.

Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

  • Gerda schreef:

    interessant Artikel!

  • >