2

Top 5 meest gezondste vette vissoorten!

Je hoort vaak dat je voldoende vette vis moet eten. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Wat maakt vette vis nu zo gezond? En, bepaald niet onbelangrijk, welke vissoorten kun je tegenwoordig nog eten zonder dat je bezig bent een bedreigde diersoort verder om zeep te helpen? We geven je hier wat extra uitleg en sommen bovendien een overzichtelijke top 5 op van de meest gezondste vette vis die je ook nog eens met een gerust hart kunt eten.

Wat is vette vis? Waarom en hoeveel moet je ervan eten?

Onder vette vis wordt vis verstaan die tenminste voor 10 % uit vet bestaat. Veel van de bekende vissoorten die we graag eten, vallen in deze categorie. Zo behoren onder andere de zalm en de haring tot de vette vis.

De reden dat vette vis zo gezond voor je is, zit ‘m ook juist in dat vet. Veel van de vetzuren uit vis, en dan vooral DHA en EPA, zijn belangrijke onverzadigde vetzuren. Voor die vetzuren maakt het overigens niet uit of je verse vis, vis uit de diepvries of vis uit blik of pot eet. Alleen in vis die geconserveerd is in olie, gaat dit gezonde vetgehalte achteruit.

Wil jij een gratis receptenboek?

75 voedzame recepten voor een FIT en SLANK lichaam

Voor vette vis geldt het advies dat het een goede richtlijn is deze een keer per week te eten. Dat is overigens geen keiharde deadline die je iedere week moet zien te halen. Je kunt er makkelijk een gezond eetpatroon op na houden zonder ooit vette vis of visoliesupplementen te gebruiken. Toch is vette vis voor de meeste mensen een goede aanvulling op het dieet.

Voor de consument is het vaak lastig om met alles rekening te houden bij de aankoop. Het eten van vette vis wordt je aangeraden door het Voedingscentrum, maar aan de andere kant zijn er de milieu-organisaties die aan de bel trekken omdat veel vissoorten inmiddels met uitsterven bedreigd worden.

Daarom hebben we hier een overzichtelijke top 5 voor je samengesteld van vette vis die je anno 2016 ook nog eens met een gerust hart kunt eten. Lees je dit artikel veel later? Sla er dan voor de zekerheid de actuele Viswijzer op na.

Onze top 5 vette vissoorten!

5: Heilbot

De heilbot werd vroeger vaak gebruikt om levertraan uit te winnen. Je kunt deze vette vis rauw eten als sashimi, maar ook koken, stoven, grillen of bakken. In bijvoorbeeld de Noordzee is de heilbot helaas praktisch uitgestorven maar in andere gebieden zwemmen gezonde populaties rond. Let er op dat je alleen heilbot koopt met het MSC-keurmerk.

4: Sardine

De sardine wordt aangemerkt als een van de gezondste vette vissoorten. Net als de heilbot kun je sardine op allerlei manieren bereiden. Het bekendst zijn echter ongetwijfeld de sardines uit blik. Als je gezonde vette vis wil eten, moet je er wel op letten dat je geen sardines op olie koopt. Op sommige plaatsen worden sardines overbevist en ook hier is het MSC-keurmerk een goede raadgever.

3: Zalm

De zalm is ongetwijfeld een van de populairste vissoorten en wordt ook tot de gezondste vissoorten gerekend. Daardoor is deze vette vis helaas wel op sommige plaatsen bedreigd maar met zalm uit Alaska, voorzien van het MSC-Keurmerk, zit je goed.

2: Haring

Het mooie aan haring is dat je niet hoeft te letten op keurmerken of vangstmethoden. Alle Atlantische haring scoort goed met het oog op duurzaamheid. Bovendien is de oude vertrouwde haring een ontzettend gezonde vette vis. De maatjesharing bevat een hoog gehalte aan gezonde vetzuren maar is wel erg zout. Eet er dus niet teveel van of koop bijvoorbeeld verse haring of haring in het zuur.

1: Makreel

Onze nummer 1 is de makreel. Dat komt omdat makreel niet alleen een vette vis is maar ook nog eens een erg hoog gehalte aan eiwitten heeft. Atlantische makreel is een verantwoorde keuze; makreel uit de Middellandse of Zwarte Zee kun je beter mijden.

Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

 • Nathalie schreef:

  Hey Nils,

  Een fantastische site heb jij gemaakt!
  Dankjewel 👍

 • Patrick schreef:

  Dag Nils,

  Als ik sardines in blik koop, waar olie aan is toegevoegd, kies ik ervoor om de sardines van de olie te ontdoen, waarna ik het vervolgens afspoel met water. Vervolgens vul ik het blik, met daar de sardines nog aan toegevoegd, met water, en laat ik het minimaal een uurtje staan (ook in verband met het ontzouten van de sardines). Ik vroeg mij af in hoeverre dit voor een positief effect zorgt.

 • >