Natuurlijke suikervervangers op een rijtje!

Suiker is geen vergif. De witte kristalsuiker is niets meer dan de glucose die ook van nature in onze voeding voorkomt. De gevaren van suiker zitten ‘m dan ook in de context. Een ongezond dieet met veel suikers is slechts voor je. Binnen een gezond eetpatroon kan een schepje suiker in de koffie of thee absoluut geen kwaad. Maar veel mensen eten het eenvoudigweg veel te veel, met alle gevolgen van dien. Hoe kun je nu minder suiker eten en toch af en toe van wat zoetigheid genieten? Suikervervangers kunnen dan uitkomst bieden. We zetten hier een aantal suikervervangers voor je op een rijtje en vertellen er wat meer over.

Een overzicht van natuurlijke suikervervangers 

1. Honing: de gouwe ouwe onder de suikervervangers

Een van de bekendste suikervervangers is ongetwijfeld honing. Maar met het oog op het effect van suikers op je bloedsuiker en de hoeveelheid calorieën die je inneemt, is honing zeker niet een van de gezondste suikervervangers. Honing bevat gemiddeld zo’n 80% of meer suikers en iets meer dan 300 kcal per 100 gram. (Witte tafelsuiker bevat zo’n 400 kcal per 100 gram.) In honing zitten wel nog andere voedingsstoffen.

Veel daarvan, zoals bepaalde enzymen, worden echter op een manier afgebroken in onze spijsvertering dat ze weinig of geen gezondheidsvoordelen opleveren. Sommige honing heeft overigens wel antibacteriële eigenschappen die bij extern gebruik, zoals het smeren op een wond, een gunstig effect hebben op de wondgenezing. Zoek je gezonde suikervervangers, dan is honing echter geen ideale oplossing.

Wil jij een gratis receptenboek?

75 voedzame recepten voor een FIT en SLANK lichaam

2. Natuurlijke siropen en stropen als suikervervangers

Onder mensen die gezonde suikervervangers willen, zijn stropen als esdoornsiroop (maple syrup), agavesiroop, melasse, rijststroop en allerlei andere siropen en stropen enorm populair. Vooral agavesiroop heeft vanwege de lekkere smaak in korte tijd de markt weten te veroveren.

Maar voor deze suikervervangers geldt eigenlijk hetzelfde als voor honing. Ze bevatten nog steeds een heleboel suikers en kilocalorieën. Die suikers blijven het hoofdbestanddeel en de overige voedingsstoffen zijn door de kleine hoeveelheid nagenoeg verwaarloosbaar. Het zijn dan ook niet zozeer suikervervangers maar gewoon alternatieve bronnen van suikers.

3. Yacon siroop

Binnen de hierboven genoemde groep suikervervangers verdient yacon stroop even aparte aandacht. De hoeveelheid suikers in deze siroop is nog wel aanzienlijk maar stukken lager dan bij bijvoorbeeld honing, maple syrup en agavesiroop. Yacon siroop is rijk aan oligofructose.

Sommige studies wezen uit dat dit een gunstig effect heeft op de darmflora. Daarmee zou het bij kunnen dragen aan een gezonde darmflora, wat met het oog op gewichtverlies natuurlijk erg gunstig is. Wel wordt aangeraden er niet teveel van te eten, omdat dat juist problemen met de spijsvertering kan geven.

4. Stevia

Een relatief nieuwe ster aan het firmament van de natuurlijke suikervervangers is stevia. In korte tijd is stevia wel enorm populair geworden, wat niet vreemd is als je de eigenschappen onder de loep neemt. Stevia levert nauwelijks calorieën, heeft een grote zoetkracht en kan eenvoudig in allerlei gerechten en drankjes verwerkt worden. Gezondheidsnadelen zijn eenvoudigweg niet bekend. Wel is niet iedereen even dol op de smaak van onbewerkte stevia.

Als je alle natuurlijke suikervervangers op een rijtje zet, dan wordt al snel duidelijk dat als je minder suiker wilt of moet eten, veel van de populaire suikervervangers al snel afvallen. Ook hier geldt dat ‘natuurlijk’ lang niet altijd ‘gezond’ betekent. Yacon siroop is een van de betere suikervervangers, mits je het met mate gebruikt en vooral stevia is een aanrader.

Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

>