Waarom zijn light producten ongezond?

“Vroeger was alles anders”, hoor je nog steeds je oma zeggen. Wanneer we nog klein zijn begrijpen we de echte reden achter deze opmerking nog helemaal niet, maar naarmate we ouder worden wordt het steeds duidelijker dat vooruitgang niet altijd positief hoeft te zijn! Neem bijvoorbeeld ons voedsel. Een kleine honderd jaar geleden was voedsel nog gewoon voedsel. Als je het vermoeden had dat je een bepaalde specifieke voedselsoort kocht, dan was dat ook gewoon zo. Maar rond grofweg 1920 begon hier verandering in te komen met de komst van light producten. Toentertijd in Amerika nog ‘Low-Cal’ genoemd, ofwel ‘laag in calorieën’.

De eerste frisdrank in light formaat werd in deze periode geproduceerd door Hyman Kirsch, een Russische immigrant die zich in New York had gevestigd. Kirsch wilde een suikervrije frisdrank creëren voor cardiovasculaire patiënten en mensen die te kampen hadden met diabetes. Hoewel suikervrije producten met behulp van kunstmatige zoetstoffen sinds de jaren 1920 werden geproduceerd, was er nog geen light frisdrank op de markt. Klinkt als een nobel streven, nietwaar?

Van goede intenties naar slechte gevolgen

Misschien handig om eerst kort toe te lichten, wat ‘light’ nu precies inhoudt. “De term ‘light’ is namelijk een voedingsclaim en mag niet zomaar gebruikt worden”, aldus het voedingscentrum. Voorts schrijven ze het volgende: “De claim ‘light’, ‘lite’ en ‘verlaagd’ voldoen allemaal aan dezelfde voorwaarden. ‘Light’ mag gebruikt worden als er minimaal 30% minder energie (kcal), vet of suiker in het product zit, vergeleken met het gewone product.

Wil jij een gratis receptenboek?

75 voedzame recepten voor een FIT en SLANK lichaam

Op de verpakking moet staan of het om energie, vet of suiker gaat.” En hier loop je dus eigenlijk al tegen een twistpunt aan. Immers; wanneer je in een product een bestanddeel met 30% verlaagt, zul je toch iets moeten doen om dit op een andere wijze weer aan te vullen. Anders gaat het 100% zeker ten koste van de smaak van het product. Dit kan op twee manieren.

Optie 1: chemische vervangers van natuurlijke grondstoffen

Denk hierbij aan zoetstoffen bijvoorbeeld. Aspartaam, xylitol, maltitol… Er zijn er teveel om op te noemen maar doorgaans hebben ze één eigenschap gemeen: absoluut niet goed voor de gezondheid! Over xylitol is al lang bekend dat het een laxerend effect kan hebben bij overmatig gebruik, dat is alles behalve normaal. Aspartaam gaat nog een stapje verder; uit studies is naar voren gekomen dat het op proefdieren een kankerverwekkend effect had.

Optie 2: het tekort aan een grondstof opvullen door een tweede grondstof

Dit is eigenlijk de reden dat zoveel mensen tegenwoordig met overgewicht kampen. Wat gebeurt er namelijk? Wanneer de hoeveelheid vet in een product wordt verlaagd, wordt dit in zeer veel gevallen vervangen door suikers. Waardoor het aantal calorieën meestal niet eens daalt, er is simpelweg sprake van ernstige misleiding van de consument.

Light producten zijn niet gezond

Met andere woorden: light producten zijn absoluut niet goed voor je! De intentie achter de uitvinding mocht dan weliswaar nobel zijn, de uitvoering van het geheel is dat zeker niet. Met name de laatste decennia is er veel te veel gesleuteld aan ons voedsel, waardoor het grootste gedeelte van hetgeen we binnenkrijgen ontzettend chemisch is of vol met ongezonde voedingstoffen.

Let dus te allen tijde op wanneer je iets koopt met het label ‘light’ of een vergelijkbare term. Lees het etiket en bekijk de voedingswaardetabel achterop de verpakking, om er zeker van te zijn dat je niet misleid wordt.

Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

>