Is geitenkaas gezond of ongezond?

Geitenkaas heeft net als elke andere kaas een hoog vetgehalte. De roomkleurige of zelfs spierwitte kaas bevat echter geen transvet en is een bron van hoogwaardige eiwitten, vitamines en mineralen. Is het dus gezond om je boterham te beleggen met geitenkaas? En kun je rustig een toastje besmeren met geitenbuche? Of kun je geitenkaas het beste laten staan? Geitenkaas heb je in allerlei soorten en maten. Je kunt kiezen uit zachte, smeerbare geitenkaas of wat hardere kaas, waar je met een kaasschaaf plakken vanaf kunt halen.

Wat maakt geitenkaas nu zo gezond of ongezond?

1. Geitenkaas bevat veel mineralen

Geitenkaas is gezond vanwege zijn hoge gehalte aan mineralen. Zo vind je in geitenkaas calcium, fosfor, selenium en koper. Al deze mineralen dragen bij aan gezonde botten. In vergelijking met koemelk verhoogt geitenmelk de opname van ijzer en verbetert het de botvorming en de beschikbaarheid van bepaalde mineralen in je lichaam.

2. Geitenkaas bevat weinig calorieën

Geitenkaas is gezonder dan koeienkaas, want een portie van 28 gram levert slechts 75 calorieën en 6 gram vet. Dat is bovendien minder dan sommige andere zachte kaas. Ook bevat geitenkaas minder zout en cholesterol dan kaas van koemelk.

3. Geitenkaas bevat veel vitamines

Dat geitenkaas gezond is, komt ook door de aanwezigheid van vitamines. Zo bevat de kaas vooral vitamine B1, B2 en B3 en ook vitamine A en D.

4. Geitenkaas bevat probiotica

Wat geitenkaas extra gezond maakt, is de aanwezigheid van goede bacteriën. Deze zogenoemde probiotica worden gebruikt om de kaas te maken en bieden vele voordelen voor ons lichaam. Zo helpen ze ons lijf om voedingsstoffen op te nemen en verlichten ze bij diarree en verstopping.

5. Voldoende eiwit in geitenkaas

Geitenkaas is gezond omdat het je voldoende eiwit biedt. Bovendien is het eiwit in geitenkaas van grotere waarde voor je lichaam. Het bevat veel aminozuren die je lijf niet zelf kan aanmaken en dus van buitenaf moet krijgen. Bovendien zijn de eiwitten in geitenkaas gemakkelijk te verteren, net als de vetten trouwens. Dat maakt geitenkaas gezond voor onze maag en darmen.

6. Minder giftig dan koeienkaas

Geitenkaas is nog om een andere reden gezond. In tegenstelling tot koemelk en koemelkproducten bevat geitenkaas namelijk minder bestrijdingsmiddelen en groeihormonen. Geiten krijgen immers minder of geen hormonen toegediend om hun groei te bevorderen.

7. Geen last van allergie

Geitenkaas is ook gezond voor mensen met een koemelkallergie en lactose-intolerantie. Zij kunnen geitenkaas meestal zonder problemen eten. Dat komt door de weinig lactose die in geitenkaas zit. Ook bevat geitenkaas geen alfa-lactoglobuline. Dit is de stof die in koemelk zit en bij mensen met koemelkallergie voor problemen zorgt.

Geitenmelk is ook gezond vanwege de manier waarop de eiwitten in geitenmelk in elkaar zitten. Hierdoor hebben mensen met koemelkallergie geen last en kunnen ze probleemloos genieten van een boterham of toastje met lekkere kaas!

Wanneer is geitenkaas niet gezond?

Geitenkaas is niet gezond als het wordt gemaakt in een onhygiënische manier of als het niet gepasteuriseerd is. Geitenkaas van rauwe melk kan namelijk ziekmakende bacteriën bevatten.

Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

>