GezondheidGezondheid

Waar zit foliumzuur in en waarom is het belangrijk?

Foliumzuur is een wateroplosbare vitamine die een belangrijke rol speelt in ons lichaam. Deze voedingsstof wordt ook wel vitamine B11 genoemd, maar die benaming is eigenlijk verouderd. Toch kom je de naam vitamine B11 nog veel tegen in voedingswaardetabellen en op verpakkingen. In andere landen heeft foliumzuur een ander nummer meegekregen; daar staat de stof ook wel bekend als vitamine B9. Maar waar zit precies foliumzuur in?

Waarom is foliumzuur belangrijk?

Foliumzuur vervult een aantal voorname taken in het menselijk lichaam. Zo is de stof bijvoorbeeld betrokken bij de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Die zijn op hun beurt weer verantwoordelijk voor het transport tussen de verschillende lichaamsweefsels van onder andere zuurstof.

Je hebt misschien ook wel eens gehoord hoe belangrijk foliumzuur is voor zwangere vrouwen. Dat komt omdat het een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van de hersenen en het ruggenmerg van de foetus. Daarnaast is foliumzuur ook betrokken bij bijvoorbeeld de vorming van genetisch materiaal en de verwerking van eiwitten in ons lichaam.

Welke voedingsmiddelen bevatten foliumzuur?

Gezien die belangrijke functies in het lichaam zal het je niet verbazen dat het erg belangrijk is dat je voldoende van deze stof binnen krijgt. Foliumzuur is een essentiële vitamine. Dat wil zeggen dat je lichaam deze niet zelf aan kan maken uit andere grondstoffen. Wil je voldoende foliumzuur binnen krijgen, dan zal die stof dus voldoende aanwezig moeten zijn in je voeding. En wat zijn nu goede bronnen van foliumzuur?

Als je vaker deze website bezoekt, dan heb je ze al heel vaak voorbij zien komen: de groene bladgroenten. En ook wat betreft foliumzuur zijn het absolute ‘must haves’ in je dieet. Spinazie, andijvie, sla, boerenkool, paksoi, maar ook groene kruiden als salie, peterselie en basilicum. We weten inmiddels dat we voor nitraat in deze groenten niet bang hoeven te zijn, en het is dan ook raadzaam meerdere dagen per week groene bladgroenten te eten.

Groene bladgroenten zijn veruit de belangrijkste bron van foliumzuur. Maar ook andere groenten, waaronder rode bieten, verschillende koolsoorten (broccoli, groene kool, bloemkool, spruitjes) en asperges bevatten redelijke hoeveelheden. Ook citrusfruit is een goede bron. Voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong bevatten doorgaans geen foliumzuur. Orgaanvlees is hierop een uitzondering: lever en bijvoorbeeld ook niertjes bevatten bescheiden hoeveelheden.

Suppletie met foliumzuur

De gemiddelde Nederlander krijgt te weinig foliumzuur binnen. Zo’n tekort is meestal eenvoudig op te lossen door de voeding wat aan te passen maar voor sommige groepen kan het verstandig zijn om supplementen te gebruiken.

Voor zwangere vrouwen is het erg belangrijk voldoende van de stof binnen te krijgen. Ook vrouwen die borstvoeding geven, kleine kinderen, kinderen in de groei en mensen met bepaalde ziekten en aandoeningen hebben een verhoogde behoefte aan foliumzuur.

Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

>