De 10 meest effectiefste natuurlijke antibiotica!

Wat als je naar de dokter gaat met een ontsteking? Grote kans dat je dan een kuurtje antibiotica krijgt voorgeschreven. Antibioticum is een krachtig farmaceutisch medicijn dat infecties in je lichaam bestrijdt en je lichaam helpt schadelijke bacteriën op te ruimen. Zeker als je weinig weerstand hebt en het moeilijk is voor je lichaam om de infectie zelf te lijf te gaan (denk bijvoorbeeld aan een longontsteking) is het noodzakelijk om krachtige antibiotica als medicijn te gebruiken. Het kan zelfs levensreddend zijn, maar hoe zit het nu met het gebruik van natuurlijke antibiotica?

De nadelen van antibiotica

Maar er kleven ook een aantal nadelen aan dit farmaceutische medicijn. Bacteriën kunnen namelijk resistent worden tegen het antibioticum. Het medicijn verliest daardoor zijn werking. Je kunt dan zo veel pillen slikken als je wilt, maar de infectie wordt er niet mee opgelost. Bovendien kunnen je darmen er danig van in de war raken met maag- en darmklachten als gevolg.

Een farmaceutisch antibioticum doodt namelijk zowel goede als slechte bacteriën waardoor de balans in je darmflora nogal verstoord kan worden. De slechte bacteriën krijgen dan de overhand. Hierdoor verzwakt je immuunsysteem en dat kan dan weer leiden tot vervelende nieuwe problemen. Zoals bijvoorbeeld die irritante vaginale schimmel die maar niet weggaat na een antibioticum-kuurtje.

Farmaceutisch antibiotica of natuurlijke antibiotica?

Antibiotica van de dokter is eigenlijk niets anders dan de farmaceutische, chemische, sterke versie van natuurlijke antibiotica. Wat als je slechts een lichte ontsteking hebt? Dan kun je eigenlijk beter een natuurlijk product gebruiken. Vaak zijn die zelfs zonder bijwerkingen. In planten, wortels en kruiden zit vaak een natuurlijk antibioticum. En als je die leert kennen, kun je op een zeer eenvoudige manier van je kwaal afkomen.

Sterker nog, ze staan vast al in je keukenkastje. De natuurlijke antibiotica uit levende organismen werken vooral goed tegen de lichte chronische ontstekingen in ons lichaam die niet 1,2,3 zicht baar zijn. Je ziet of voelt ze eigenlijk niet totdat je immuunsysteem zo verzwakt of overprikkeld is dat bacteriën blijvende schade aan gaan richten en je ‘echt’ ziek wordt. Hart- en vaatziektes, reuma, botontkalking, obesitas en zelfs kanker en Alzheimer kunnen daarvan de gevolgen zijn.

Als je aan het adagium ‘het is beter voorkomen dan genezen’ denkt, kun je, bij een lichte chronische ontsteking, dus ook in je eigen keukenkastje kijken of er een middeltje te vinden is. Hieronder vind je tien voorbeelden van natuurlijke antibiotica.

10 natuurlijke antibiotica op een rijtje!

1. Ui

natuurlijke antibiotica

Simpeler kan het niet. Iedereen heeft wel uien in huis. Uien werken ontstekingsremmend en bevatten veel antioxidanten en vitamine C. ze werken bloeddruk verlagend en maken bovendien bacteriën in je mond onschadelijk.

Als je regelmatig uien eet, helpt het zelfs tegen reuma. En vroeger werden uien veel gebruikt bij de behandeling van verkoudheid en zelfs bronchitis en astma. Je kunt je vast wel herinneren dat je oma, als je een verstopte neus had, een ui naast je bed legde.

2. Gembernatuurlijke antibiotica

Gember heeft, dankzij het stofje gingerol, een ontstekingsremmende werking. Het stimuleert bovendien de aanmaak van maagzuur, dat een omgeving creëert waarin bacteriën geen kans krijgen. Het beschermt je daarnaast tegen allerlei voedselvergiftigingen zoals salmonella.

Niet voor niets krijg je bij je sushi meestal gember. De Japanners hebben al heel lang in de gaten dat gember je beschermt tegen voedselvergiftiging door bedorven vis. Ook bij zee- en wagenziekte of zwangerschapsmisselijkheid blijkt gember een wondermiddel.

3. Knoflooknatuurlijke antibiotica

Knoflook is een bijzonder knolletje. Het zit bomvol vitaminen, mineralen en antioxidanten. Het zuivert bovendien je bloed omdat het zware metalen zoals lood en cadmium uit je lichaam drijft.

De stof allicine, die ontstaat als je een teentje plet, werkt tegen bacteriën, schimmels en virussen. Uit onderzoek blijkt dat, als je regelmatig knoflook eet, het levensverlengend werkt en bovendien de kans op kanker verminderd. In allerlei culturen wordt knoflook dan ook niet voor niets al eeuwenlang ingezet als medicijn!

4. Kokosolie

natuurlijke antibiotica

Kokosolie wordt steeds meer gebruikt. Eigenlijk is deze olie apart in zijn soort. Het laurinezuur in kokosolie gaat namelijk bacteriën, schimmels en virussen te lijf en ondersteunt je darmflora. Dat laatste is goed voor je immuunsysteem.

Het stond lange tijd in het verdomhoekje omdat het verzadigde vet van kokosolie je dik zou maken en je cholesterolgehalte zou laten stijgen. Slecht voor je hart- en bloedvaten dus….Maar inmiddels weten we dat de middellange vetzuren in koksolie je wel energie geven, maar geen dikmakers zijn.

5. Rauwe honing

natuurlijke antibiotica

Wist je dat rauwe honing heel goed werkt tegen brandwonden en blaren? En dat een lepeltje per dag je mond reinigt, tandvleesontstekingen tegengaat en tandplak vermindert?

Het werkt bovendien infecties en ontstekingen in je maag door de Helicobacter Pylori bacterie tegen. Deze bacterie is zeer lastig te bestrijden is en kan je een hoop narigheid en vele bezoekjes aan de WC bezorgen.

6. Appelazijn

natuurlijke antibiotica

Appelazijn staat steeds meer in de belangstelling. Het doodgewone huis- tuin- en keukenmiddeltje doodt namelijk schimmels in je lijf en slechte bacteriën in je maag omdat het door de hoge zuurgraad een omgeving creëert waarin schimmels en bacteriën niet kunnen groeien.

Appelazijn kun je in capsules krijgen maar je kunt ook gewoon een lepeltje in water oplossen.

7. Cayennepeper

natuurlijke antibiotica

Cayennepeper wordt al eeuwen ingezet vanwege haar ontstekingsremmende werking. Dat komt door het stofje capsaïcine. Naast het feit dat het ontstekingen tegen gaat, is het pijnstillend en helpt het om vastzittend slijm van neus- en keelholtes te verdunnen. 

Een snufje van dit natuurlijke antibioticum werkt dus goed bij een keelontsteking of als je snipverkouden bent. Bovendien verteert je eten beter en versnelt het je spijsvertering. Dat is dan weer belangrijk voor je immuunsysteem.

8. Kurkuma of geelwortel

geelwortel gezond

Deze gele wortel werd in de oude Chinese geneeskunst al gebruikt vanwege haar pijnstillend en ontstekingsremmend effect. Je kunt het in poedervorm natuurlijk in je maaltijd verwerken maar je kunt het middeltje ook op je huid smeren.

Zowel voor inwendig als uitwendig gebruik, is deze wortel geschikt tegen reumatische klachten, maag-, darm- en hart- en vaatziektes. En, net als gember, wordt kurkuma ook weleens gebruikt bij de preventie en bestrijding van kanker.

9. Oreganonatuurlijke antibiotica

Oregano (je weet wel uit de Italiaanse keuken) werkt ontstekingsremmend, schimmelwerend en antibacterieel. De etherische oliën in oregano bevatten namelijk thymol en carvacrol die sterk schimmelwerend en antiseptisch werken.

Oregano weert bovendien allerlei parasieten uit je lijf en heeft net als gember en kurkuma eigenschappen die preventief zijn tegen kanker.

10. Kruidnagel

natuurlijke antibiotica

Kiespijn? Stop een kruidnagel in je zere kies! Het stofje euganol uit kruidnagels werkt antiseptisch en is een krachtige infectiebestrijder. Helemaal als je een wortelkanaalbehandeling hebt gehad, is dit een aanrader. Het werkt bovendien ook tegen schimmels en kalknagels.

Dit rijtje van 10 is nog lang niet uitputtend. Er zijn nog veel meer kruiden en planten met een genezende werking. Maar zoals je ziet, heb je veel natuurlijke antibiotica gewoon in je keukenkastje staan!

>

Gratis 75 recepten ​​​voor gezonde tussendoortjes!

Wil jij het receptenboek ont​vangen?