4 krachtige gezonde eigenschappen van gemberthee!

De geneeskrachtige eigenschappen van gember zijn al duizenden jaren geleden beschreven. In China wordt deze wortel bijvoorbeeld al ruim 4000 jaar geleden beschreven in geneeskundige geschriften. Het worteltje groeit met name in Azië ook het beste vanwege het klimaat. In Europa is het daardoor moeilijker te kweken, vanaf de middeleeuwen werd het geïmporteerd.

Net als andere exotische specerijen was het echter een duur product, pas later werd het ook beschikbaar voor het minder bedeelde volk. Gember lijkt vele toepassingen te kennen, je kunt er zelf ook heerlijke gemberthee van maken. Hier volgen een paar gezondheidsvoordelen, plus een recept voor het bereiden van gemberthee.

4 Gezonde eigenschappen van gemberthee!

1. Gemberthee bij misselijkheid

Gember en gemberthee kunnen worden toegepast bij diverse vormen van misselijkheid, om de misselijkheid en eventueel braken te verminderen. In vele gevallen kan dit een uitkomst bieden, denk aan buikgriep, reisziekte maar ook (ochtend)misselijkheid tijdens zwangerschap. Ook zou het kunnen helpen bij de gevolgen van een chemokuur.

Wil jij een gratis receptenboek?

75 voedzame recepten voor een FIT en SLANK lichaam

2. Gemberthee bij pijn door ontstekingen

Wetenschappelijk onderzoek wijst tevens uit, dat gember werkt als remmer van de aanmaak van bepaalde stoffen die verantwoordelijk zijn voor ontstekingen. In dergelijke gevallen kan gember dus pijn bestrijdend werken en klachten veroorzaakt door ontstekingen tegengaan. Mensen met chronische klachten gerelateerd aan ontstekingen kunnen hier baat bij hebben, denk aan reumatische aandoeningen.

3. Gemberthee: een sterk immuunbooster

Omdat je van gember kunt gaan zweten, is het tevens een goed middel om je immuunsysteem een oppepper mee te geven. Met name gemberthee werkt goed op deze wijze omdat je het warm drinkt. Door het zweten raak je eerder giftige stofjes uit je lichaam kwijt omdat deze via het zweet worden afgevoerd. Het is dus ook een fijn middel om mee te ontgiften! Ook werkt gember op deze wijze preventief tegen bepaalde bacteriën, waardoor infecties worden voorkomen.

4. Gemberthee voor een betere doorbloeding

Omdat gember pittig is, kan het een zeer gunstig effect op de doorbloeding hebben. Naast het zuiverende effect van gember veroorzaakt het dus ook dat je bloed beter door je lichaam stroomt. Hierdoor worden afvalstoffen beter afgevoerd en heb je minder last van koude handen en voeten.

Wat is de correcte inname van gemberthee?

Gember is een uiterst lekker product om in gerechten te verwerken. Curries krijgen er een heerlijke karakteristieke smaak van! De hoeveelheid die je gebruikt is echter vaak onvoldoende om het gewenste effect te bereiken. Beter is het, om een pot gemberthee te zetten. Hartstikke lekker en gezond, bovendien niet moeilijk! Het volgende recept laat zien hoe je dit zelf kunt doen:

Recept voor gezonde en lekkere gemberthee!

Wat heb je nodig voor gemberthee

  • stukje gember, plusminus 5cm
  • halve citroen
  • 2 grote lepels honing
  • eventueel wat verse munt

Zo maak je gemberthee

Schil de gember en snijd in dunne plakjes. Doe in een theepot samen met de honing en eventueel munt (de munt geeft het geheel een heerlijk frisse smaak) en giet hier kokend water overheen, ongeveer een liter. Pers de citroen uit en meng erdoorheen. Laat ongeveer 5-10 minuten trekken en klaar is je thee! Je zult merken dat je het een beetje warm krijgt, maar dit is juist heel goed. Een bijzonder gezond alternatief voor koffie, gemberthee geeft namelijk ook energie af maar zonder de schadelijke effecten van cafeïne.

Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

>