3 redenen waarom pistachenoten super gezond zijn!

Het is alom bekend dat noten in het algemeen een fantastische bron van gezonde vetten en andere fijne stofjes hebben. Daarentegen zijn nootjes tevens erg rijk aan vetten, dus door veelvuldig nootjes te consumeren loop je wel het risico aan te komen. Laat dit nou juist iets zijn waar veel mensen erg bang voor zijn… Maar niet getreurd! Er bestaan namelijk ook noten die, in verhouding met hun soortgenoten, minder calorieën bevatten. Eén zo’n nootje is de pistachenoot. Net als alle andere noten zijn pistachenoten gezond, maar hebben een lagere caloriewaarde dan andere nootjes.

De pistachenoot komt oorspronkelijk uit het Midden Oosten, maar wordt tegenwoordig op meerdere continenten gekweekt. Van alle noten bevatten pistachenoten de grootste hoeveelheid fytonutriënten, dit is een stofje dat erg nuttig is voor ons lichaam omdat het allerlei processen in het lichaam activeert. Zo hebben pistachenoten meerdere voordelen.

Drie voorbeelden waarom pistachenoten gezond zijn!

1. Pistachenoten hebben positieve uitwerking op hart- en bloedvaten

Uit studies is gebleken dat pistachenoten het ongunstige (LDL) cholesterolgehalte in het lichaam kunnen helpen verminderen en daarmee bijvoorbeeld aderverkalking voorkomen. Door de aanwezigheid van onder andere antioxidanten, enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren helpt het nootje je hart en je bloedvatenstelsel schoon en in orde te houden.

Wil jij een gratis receptenboek?

75 voedzame recepten voor een FIT en SLANK lichaam

2. Positieve uitwerking bij diabetes

Bij mensen die lijden aan diabetes, is het lichaam niet goed in staat de bloedsuikerspiegel te laten dalen. Wanneer een reducerende suiker (zoals fructose of glucose) met een eiwit in het lichaam (zoals vet of een aminozuur) reageert, noemt men dit glycatie. Hierdoor kunnen eiwitstructuren in het lichaam worden aangetast en kunnen er tevens schadelijke stoffen ontstaan.

Bij diabetespatiënten levert dit dus extra risico op vanwege het verminderde vermogen van het lichaam zelf dit terug te brengen naar normale waarden. Studies hebben echter aangetoond, dat aanwezige antioxidanten in pistachenoten het proces van glycatie kunnen helpen verminderen. Hierdoor neemt het risico op een te hoge bloedsuikerspiegel dus af. Pistachenoten zijn dus erg gezond voor deze groep mensen.

3. Positieve uitwerking op het immuunsysteem

Door de eerder genoemde aanwezigheid van antioxidanten in pistachenootjes, hebben deze kleine etenswaren tevens een zeer gunstige invloed op het immuunsysteem. Antioxidanten bestrijden vrije radicalen in het lichaam. Vrije radicalen tasten op verschillende niveaus het lichaam aan en kunnen op de lange termijn zelfs heftige ziektes veroorzaken, zoals ontstekingsaandoeningen, huidziektes en zelfs kanker. Door voldoende voedsel te nuttigen dat rijk is aan antioxidanten voorkom je de negatieve uitwerking van vrije radicalen. Zo ook met pistachenoten.

Verder zijn alle noten een uiterst rijke bron aan gezonde vetten en vetzuren. Tevens worden nootjes als een gezond tussendoortje gezien, omdat de al snel een voldaan gevoel geven. Ga dan echter wel voor de ongezouten variant! Dus pistachenoten zijn gezond én lekker, er is geen enkele reden om er niet van te genieten.

Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

>