1

Zuiveringszout met citroensap: een gezond wonderbaarlijk middel of niet?

Misschien heb je er al iets over gehoord: het drinken van water met daarin zuiveringszout met citroensap zou een wonderbaarlijk middel zijn tegen allerlei kwalen. Klopt alles wat er beweerd wordt, of kunnen we deze hype naar het rijk der fabeltjes verwijzen? Wij zochten het voor je uit!

Wat is zuiveringszout met citroensap precies?

Citroensap: daarvan weten we allemaal wel wat het is. Maar zuiveringszout, met de scheikundige naam natriumbicarbonaat, is iets wat we in Nederland nog niet zo goed kennen. Het klinkt als iets waar je mee schoonmaakt, en dat is trouwens ook wat het voor veel mensen is.

Mij doet het meteen aan mijn moeder denken. Zij had altijd een pakje zuiveringszout staan en maakte er allerhande schoonmaakmiddeltjes mee: zuiveringszout met groene zeep voor de badkamer, zuiveringszout met azijn voor de tegels… en natuurlijk het gevreesde sopje van warm water met zuiveringszout waar, geheel tegen mijn zin, van tijd tot tijd mijn geliefde knuffelbeer in verdween. Maar zuiveringszout met citroensap, om te drinken? Dat is ook voor mij iets nieuws.

Wil jij een gratis receptenboek?

75 voedzame recepten voor een FIT en SLANK lichaam

In Amerika ligt dat overigens wat anders. Zuiveringszout, of ‘baking soda’ wordt er veel gebruikt in de keuken. In combinatie met andere (zure) ingrediënten zorgt baking soda ervoor dat deeg mooi rijst, omdat er dan koolzuurgas ontstaat. Vermoedelijk is de gezondheidstrend om zuiveringszout met citroensap te drinken, ook vanuit Amerika over komen waaien. Maar waar ze precies vandaan komt, dat weten we niet zeker.

Hoe maak je zuiveringszout met citroensap?

Ingewikkeld is een drankje van zuiveringszout met citroensap niet. Er zijn allerlei variaties te vinden, maar de basis is steeds dezelfde. Neem een glas water, al dan niet met bubbels, en roer daar een kleine theelepel zuiveringszout met citroensap van een halve citroen doorheen. Soms wordt er in een recept nog honing aan toegevoegd, of specerijen als cayennepeper of kaneel.

Welke gezondheidsclaims worden er gedaan?

Over de combinatie van zuiveringszout met citroensap doen de wildste verhalen de ronde. In veel gevallen wordt zuiveringszout met citroensap beschreven als een detoxdrankje; iets om te ontgiften. Maar soms wordt ook ronduit gesteld dat je hiermee allerlei ernstige ziektes kunt voorkomen of zelfs genezen.

De achterliggende gedachte lijkt steeds te zijn, dat het drinken van water met daarin zuiveringszout met citroensap je gezondheid ondersteunt en tegelijkertijd helpt je lichaam te ‘ontzuren’. Het citroensap bevat alle belangrijke voedingsstoffen, en het zuiveringszout ontzuurt. Maar klopt dit wel?

Helpt zuiveringszout met citroensap je lichaam te ontzuren?

Er zijn websites volgeschreven over het ‘ontzuren’ van je lichaam. We komen het keer op keer weer tegen. En ook nu weer, met het drinken van zuiveringszout met citroensap.

Zuiveringszout als ‘ontzuurder’ voor je lichaam

Zuiveringszout is alkalisch: dat wil zeggen niet-zuur. De pH-waarde van zuiveringszout is ongeveer 8 tot 9. Een neutrale pH-waarde is 7. Alles daaronder, is zuur. Schadelijke zuren, die in je lichaam voor allerlei erge dingen zorgen, zou je met zuiveringszout kunnen neutraliseren. Maar werkt het echt zo?

Er bestaat niet zoiets als ‘de zuurgraad van je hele lichaam’. Het hangt er maar net vanaf naar welk deel van het lichaam je kijkt.

Zo is het bloed licht alkalisch, met een pH-waarde van 7.35 tot 7.45. En je lichaam heeft een ingebouwd mechanisme dat ervoor zorgt dat die pH-waarde altijd tussen die waarden blijft. Zou die waarde om wat voor oorzaak dan ook gaan stijgen of dalen, dan zou je dat eenvoudigweg niet overleven. In ieder geval niet lang genoeg om nog een detox-kuurtje te volgen.

Gelukkig heeft niets wat je eet of drinkt een wezenlijk effect op de pH-waarde van je bloed (Bron). Het drinken van zuiveringszout met citroensap heeft hierop geen enkel effect. Je hoeft je hier dus ook echt geen zorgen over te maken.

Het ligt wat anders bij je maagzuur. De naam zegt het al: je maagzuur heeft een lage pH-waarde. Die ligt doorgaans tussen de 2 en 3,5. Dat is ook nodig om je eten te verteren. Die zuurgraad wil je dus vooral zo houden. Na het eten of drinken van bepaalde voedingsmiddelen kan de zuurgraad van het maagzuur wat stijgen maar dit wordt door je lichaam snel rechtgetrokken.

Ook hier geldt dus, dat je lichaam prima in staat is die zuurgraad te reguleren. Zelfs als je zuiveringszout met citroensap neemt, is de zuurgraad in je maag zo weer op niveau.

Wat betreft de urine: daarvan kan de zuurgraad wel variëren (Bron). Urine is een afvalproduct waarvan het de bedoeling is dat het je lichaam verlaat. Het heeft verder geen enkele functie en speelt geen rol van betekenis meer. Dus hoewel een zuurdere of minder zure urine wel een symptoom van iets kan zijn, heeft het doorgaans geen enkel nut om je te richten op het verhogen of verlagen van die zuurgraad op zich.

Citroensap: zuur om te ontzuren?

Wat betreft het zuiveringszout in de combinatie zuiveringszout met citroensap, daar kunnen we dus kort over zijn. Voor het ontzuren hoef je het echt niet te gebruiken. Sterker nog, het heeft zelfs een slechte uitwerking op bepaalde vitamines (B,C,D) en aminozuren. Zuiveringszout breekt deze af. En daarbij heeft het weinig te bieden: het bevat van zichzelf geen vitamines of mineralen buiten natriumbicarbonaat (een zout).

Maar hoe zit het met het citroensap? Citroensap bevat wel degelijk belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines B, C, ijzer, calcium en magnesium. Die voedingsstoffen zijn overigens niet uniek voor citroensap. Je treft ze aan in veel soorten vers fruit en verse groente. Daarbij geldt overigens, dat je meer goede stoffen binnen krijgt als je de hele vrucht of groente eet, in plaats van dat je er sap van drinkt.

Zuiveringszout met citroensap: Feit of fictie?

De combinatie van zuiveringszout met citroensap is helaas een typisch voorbeeld van een gezondheidshype. Eentje die gebaseerd is op misinformatie. Citroensap bevat goede voedingsstoffen, maar er zijn betere manieren die binnen te krijgen. Het zuur kan geen kwaad, behalve voor je gebit. Dat zuiveringszout dat zou neutraliseren, of je lichaam alkalischer zou maken, is een hardnekkige maar regelrechte fabel.

De claims dat zuiveringszout met citroensap je zou ontgiften of zelfs genezen van kanker (ja echt, die kwamen we tegen!) zijn ook echt nergens op gebaseerd. Ons advies is dus: eet gezond en leef gezond, en laat zuiveringszout met citroensap voor wat het is.

Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

  • Janneke schreef:

    Toch ben ik heel blij met de ontdekking na 30 jaar blaasontsteking dat de combi citroensap en zuiveringszout heel erg goed helpt om de 1e symptomen de kop in te drukken en het branderige gevoel weg te nemen.
    Dit lukt niet alleen met gewoon water drinken.
    T werkt zelfs beter dan cranberriesap/pillen.

  • >