Wat is de beste creatine voor meer spiergroei?

Als sporter ben je constant op zoek naar verbetering. Je wilt immers steeds meer bereiken. Dat is het doel. Toch is het lastig om bijvoorbeeld meer spiermassa te kweken. Vooral als je tegelijk ook een lager vetpercentage wilt behalen, is dit moeilijk. Je wilt immers geen spiermassa afvallen. Daar heb je hard voor gewerkt. Er zijn diverse supplementen in de omloop om dit te bereiken. Een van deze supplementen is creatine. Deze stof zorgt ervoor dat de opgeslagen energie in de spieren kan worden omgezet in spierkracht.

Als sporter kun je hier dus veel baat bij hebben. Wat is creatine precies? En wat kan het voor jou betekenen? Welke soorten zijn er? En welke soort werkt het beste? Wij zochten het beste creatine voor je uit!

Wat is creatine precies?

Creatine wordt gebruikt als supplement in de wereld van fitness en body building. De stof is al aanwezig in ons lichaam. Ongeveer 95% van de creatine in ons lichaam, ligt opgeslagen in de spieren. Het wordt gemaakt in de lever, alvleesklier en nieren. De stof is terug te vinden in onze voeding. Het zit bijvoorbeeld in rood vlees.

Wil jij een gratis receptenboek?

75 voedzame recepten voor een FIT en SLANK lichaam

Om een beeld te krijgen van de stof: één kilo vlees bevat ongeveer 4 gram creatine. De verhitting van voedsel zorgt er uiteindelijk voor dat we ongeveer 0,5 gram creatine per dag binnen krijgen. Het werd ontdekt door wetenschapper Michel-Eugéne Cevreul in 1835. Later, in 1847, werd er pas een verband gelegd met spieren. Toen ontdekten ze dat creatine zich in de spieren opslaat.

Wat doet creatine?

Creatine geeft je de energie die je nodig hebt voor het trainen van de spieren. Het zet de opgeslagen brandstof van de spieren om in brandstof die gebruikt kan worden. Hierdoor kun je dus trainen en de spieren gebruiken. Door het te gebruiken, kunnen de spieren tot wel 20 seconden extra energie krijgen. Hierdoor wordt het sporten makkelijker en kun je het langer volhouden. Ook zorgt dit voor meer volume in de spieren. Vet verliezen zonder spiermassa af te breken, is zo een stuk makkelijker.

Is creatine wel goed voor je?

Wanneer je de aanbevolen hoeveelheden gebruikt, zijn er bijna geen bijwerkingen. De enige bijwerking die je zou kunnen merken, is dat je een paar kilo aankomt. Dit komt doordat creatine ervoor zorgt dat vocht zich ophoopt in de spieren. De stof zit ook in voedsel en is dus niet ontwikkeld in een lab. Er zit niets chemisch in.

De voordelen van het gebruik van creatine zijn groot. Deze stof is misschien wel de meest onderzochte in de wereld van sport. Door dit onderzoek, kun je er zekerder van zijn dat het geen schade aanricht. Zowel op de korte als lange termijn zijn er geen gevolgen aangetoond. Op internet is te lezen dat creatine slecht is voor jouw nieren. Dit is echter een fabeltje. Onderzoekers hebben aangetoond dat creatine geen negatieve gevolgen heeft voor de nieren of bloedfuncties.

Of je creatine wilt gebruiken, hangt af van jouw doelen. Als je meer kracht wilt vergaren en de spieren verder wilt ontwikkelen, kun je overwegen om het te gaan gebruiken.

Welke soorten creatine zijn het beste?

1. Monohydrate

Dit is de ‘orginele creatine’. Deze soort moet worden ingenomen met suiker. Als dit niet wordt gedaan, kan het lichaam deze stof niet goed opnemen. Monohydrate werkt pas wanneer het 4 a 5 keer per dag wordt gebruikt. Er moet dan ongeveer 5 gram per dosis inzitten. Dit betekent dat je er best veel van nodig hebt voor een klein effect. Dit kan als vervelend worden ervaren. Deze creatine is daarom niet als de beste te typeren.

2. Ethylester

Deze creatine soort is een stuk effectiever. Er is geen suiker nodig om ervoor te zorgen dat het lichaam de stof opneemt. Je hebt hiervan ongeveer 2 a 3 gram van nodig. Deze dosis moet 2 keer per dag worden ingenomen. Daarna merk je een verschil. Je hebt dus wel degelijk iets aan deze creatine. Toch is deze creatine niet zo effectief als tri-creatine malate.

3. Tri-creatine malate

Deze creatine soort is een combinatie van monohydrate en appelzuur. Deze combinatie zorgt ervoor dat je een stuk meer energie kunt vergaren. Dit betekent dus dat er veel resultaten geboekt kunnen worden. Stel je eens voor wat je met net dat beetje extra energie zou kunnen bereiken! Het verschil met en zonder tri-creatine malate is snel te merken. Daarom is deze creatine soort de beste te noemen. Door doelen te stellen, zul je snel verschil merken. Je moet er natuurlijk nog wel voor werken, maar je merkt wel dat dit makkelijker gaat.

Advies omtrent gebruik van creatine

Uit de meeste onderzoeken komt naar voren dat 2 tot 5 gram per dag genoeg is om resultaten te bereiken. Daarom is dit ook aan te raden. Door 5 gram van de beste creatine toe te voegen aan je post-workout drankje, kun je echte doelen gaan bereiken.

Tri-creatine malate helpt je met het ontwikkelen van kracht. Daarnaast bereik je betere lichaamsproporties een laag vetpercentage. Alsof dat nog niet genoeg was, helpt het ook nog eens met sneller kunnen sprinten. De voordelen zijn dus divers. Je kunt genieten van één van de voordelen, maar je kunt ze ook bij elkaar gebruiken. Door je work-out aan te passen op de voordelen, kun je dingen bereiken waaraan je nog niet eens had gedacht!

Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

>