Wat is chlorella? De gezondheidsvoordelen en bijwerkingen op een rij!

De wereld van superfoods is nog steeds actief en heeft vele volgers. Een superfood die je misschien nog niet eerder bent tegengekomen, is chlorella. Chlorella is verkrijgbaar als tablet, poeder en capsule en wordt gepromoot vanwege de hoge dosis aan vitaminen, mineralen en antioxidanten die het bevat. Maar wat is chlorella? En is chlorella gezond?

Chlorella? Wat is dat?

Chlorella is een geslacht van eencellige groenen algen. Een algensoort dus, die behoort tot de stam van de groenwieren (Chlorophyta). Het woord chlorella staat voor klein, groen blaadje. Chlorella zelf is niet nieuw, de algensoort bestaat al zo’n 2 miljard jaar en het werd begin 1890 ontdekt door de Nederlandse bioloog M.W. Beijerinck. Chlorella heeft weer meerdere subcategorieën, maar de twee soorten die je voornamelijk in supplementen tegen zult komen zijn Chlorella pyrenoidosa en Chlorella vulgaris. Verder is chlorella rijk aan chlorofyl (bladgroen), het bevat zelfs het meeste chlorofyl van alle plantensoorten ter wereld! Naast voeding wordt chlorella ook verwerkt voor de productie van biobrandstof uit algen, omdat het voor zo’n 40% uit olie bestaat.

Qua uiterlijk is chlorella erg klein. Het heeft een ronde vorm en is ongeveer 2 tot 10 micrometer groot (1 micrometer is 0,000001 meter). Hiermee zijn ze ongeveer even groot als een menselijk, rood bloedlichaampje.

Wil jij een gratis receptenboek?

75 voedzame recepten voor een FIT en SLANK lichaam

Hoe wordt chlorella gemaakt?

Chlorella kan op grote schaal verwerkt worden. De meeste chlorella wordt gekweekt in grote, kunstmatige vijvers. Maar het wordt in sommige gevallen ook geproduceerd in afgesloten ruimtes, zonder invloeden van buitenaf.

De chlorella wordt geoogst en bij elkaar gegooid. Het wordt gedroogd tot dat je een soort pasta overhoudt, wat wordt verkruimeld tot een fijn, groen poeder. Dit poeder wordt vervolgens verwerkt in tabletten en poeders. Per hectare brengt chlorella zo’n twintig tot dertig ton droge stof op, waardoor het een van de hoogste opbrengsten heeft van een landbouwgewas ter wereld.

Wat doet chlorella in je lichaam? De gezondheidsvoordelen:

Chlorella wordt als superfood neergezet, dus het moet dan wel enkele positieve gezondheidseffecten opwekken. Het idee achter chlorella is dat hun dikke celwand zich kan binden aan metalen in het lichaam – zoals lood, kwik, cadmium en uranium – en dat door deze binding de gifstoffen kunnen worden verwijderd uit je lichaam.

Chlorella bevat verder een grote hoeveelheid voedingsstoffen zoals: eiwitten, vetten, vezels, mineralen en vitaminen. Ook bevat het vitamine C en bètacaroteen, wat beide antioxidanten zijn. Deze zouden vrije radicalen onschadelijk maken. Er zijn veel websites die zweren bij chlorella als superfood. Enkele gezondheidsvoordelen die worden opgenoemd zijn:

1. Ontgiften

Chlorella zou zich niet alleen binden aan zware metalen, maar ook aan giftige stoffen die we als mens ongezien binnenkrijgen – zoals cosmetica of bestrijdingsmiddelen. Door veel chlorella te gebruiken zouden deze giftige stoffen je lichaam verlaten. In Japan zou het zelfs een positief effect hebben gehad op mensen die last hebben van radioactieve straling.

2. Voedzaam

Chlorella is daarnaast ook gewoon voedzaam door de grote hoeveelheden aan vitamine A, B, C, magnesium, ijzer, zink, koper en eiwit.

3. Chlorella en kanker?

Chlorella is niet de eerste superfood die in verband wordt gebracht met kanker. Dat is ook een van de redenen dat deze superfood zo populair is. Het nadeel is alleen dat deze claims – zoals dat vaak het geval is bij superfoods – niet wetenschappelijk bewezen zijn. Het heeft dus geen zin om chlorella enkel te kopen als kankervoorkomend middel.

De bijwerkingen van chlorella

Sommige mensen geven aan last te krijgen van chlorella bij veelvuldig gebruik. De meeste klachten die voorkomen zijn klachten als vermoeidheid, buikpijn en hoofdpijn. De verklaring hiervan is dat het komt doordat je lichaam aan het ontgiften is. Er zijn ook geruchten dat chlorella gevaarlijk is voor zwangere vrouwen of mensen met astma, maar ook dit is niet wetenschappelijk onderbouwd.

Maar chlorella kent gelukkig geen ernstige bijwerkingen die schadelijk en gevaarlijk zijn voor je gezondheid.

Is chlorella gezond?

Eigenlijk is er nog te weinig informatie beschikbaar over chlorella om hier een eenduidig antwoord op te geven. Enerzijds is het niet gevaarlijk voor je gezondheid. Je kan geen ernstige bijwerkingen ontwikkelen en het product is niet gevaarlijk.

Anderzijds bevat chlorella wel degelijk veel gezonde voedingsstoffen, zoals de vele vitaminen en mineralen die er in zitten. Op dat gebied is chlorella wel een goede aanvulling op je dagelijkse dieet.

Maar let op, dat het gezonde voedingsstoffen bevat, maakt het het product niet gelijk een superfood. De gezondheidsvoordelen die rondgaan– zoals kankervoorkomend en ontgiftend – zijn niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd om het ook echt te geloven. Het is waar dat chlorella zich bind aan zware metalen en zo een ontgiftende werking heeft, maar je ontdoet niet gelijk je hele lichaam van metalen door één keer chlorella te nemen.

Chlorella en spirulina

Als laatste vergelijken we chlorella nog even kort met spirulina. Deze twee superfoods worden namelijk vaak in dezelfde adem opgenoemd. Het verschil is hierbij dat sprirulina een blauwgroene zoutwateralg is, en chlorella een groenige zoetwateralg. Het is vooral belangrijk om te weten dat het hierbij niet om hetzelfde stofje gaat, ook al zijn het beide algen. Spirulina is dan ook bekender dan chlorella, de heilzame werking ervan wordt al generaties gebruikt.

Al met al kan je chlorella dus veilig innemen en is het heus wel een goede toevoeging voor je dieet, maar verwacht geen wondermiddel.

Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

>