Wat is biergist en waar is het gezond voor?

Biergist is afkomstig van een schimmel, bekend als Saccharomyces cerevisiae. Het is een belangrijk ingrediënt van bier en is ook populair als voedingssupplement. Toch is het in een aantal gevallen raadzaam om eerst een arts te raadplegen voordat je zelf met biergist aan de slag gaat.

Biergist is rijk aan eiwitten, B-vitamines en mineralen. Vooral chroom vind je in grote hoeveelheden in biergist. Biergist kan je lichaam dus van veel belangrijke voedingsstoffen voorzien en daarmee bijdragen aan meer energie en een beter gezondheid.

Wat maakt biergist zo gezond?

Biergist bevat een aantal belangrijke voedingsstoffen. Zo’n 28 gram biergist bevat maar liefst 11 gram eiwit en 110 microgram chroom. Het gaat dan wel om biergist die niet ontbitterd is, want tijdens dit proces verdwijnt dit mineraal juist. Van de B-vitamines vind je in deze hoeveelheid biergist 10,7 milligram niacine (vitamine B3), 4,4 milligram thiamine (vitamine B1) en 1,2 milligram riboflavine (vitamine B2).

Wil jij een gratis receptenboek?

75 voedzame recepten voor een FIT en SLANK lichaam

Daarnaast bevat deze hoeveelheid biergist maar liefst 537 milligram kalium, 497 milligram fosfor, 60 milligram calcium, 34 milligram natrium en 4,9 milligram ijzer. Ook vind je in biergist koolhydraten en vezels. In nog altijd dezelfde hoeveelheid biergist zitten 10,9 gram koolhydraten en 1,1 gram voedingsvezels. Alleen vet vind je minder in biergist: 0,3 g vet per 28 gram.

Waar is biergist gezond voor?

Biergist heeft een aantal belangrijke voordelen voor je gezondheid. Zo verlaagt het je bloedsuikerspiegel en cholesterol en ondersteunt het je weerstand en algehele gezondheid. De eerste twee gezonde eigenschappen komen vooral door de aanwezigheid van chroom in biergist. Je weerstand en algehele gezondheid ondersteunt biergist door de aanwezigheid van bepaalde koolhydraten en suikers.

1. Biergist verlaagt je bloedsuiker en cholesterol

Biergist met chroom verlaagt je bloedsuikerspiegel en cholesterol. Dat vonden onderzoekers toen ze mensen met diabetes type 2 in twee groepen verdeelden en de ene helft biergist mét chroom en de andere helft chroomvrije biergist gaven. Bij de groep die dagelijks 9 gram biergist mét chroom slikte, was de bloedsuikerspiegel na drie maanden duidelijk verlaagd. Ook was hun cholesterol lager, vooral het zogenoemde ‘slechte’ cholesterol.

2. Biergist ondersteunt je weerstand

Biergist bevat bepaalde koolhydraten die je eigen afweercellen ondersteunen bij het verdrijven van ziekmakende indringers. Zo ondersteunt biergist je weerstand en helpt het je gezond te blijven. Biergist helpt nog op een andere manier om je afweersysteem gezond en sterk te houden. Het bevat namelijk suikers die virussen tegengaan. Maar liefst dertien virussen kun je bestrijden met biergist!

Biergist bevat bovendien stoffen die je cellen helpen herstellen als ze zijn beschadigd. Zo draagt biergist bij aan een goede gezondheid. Biergist heeft nauwelijks bijwerkingen en kan dus prima gebruikt worden door veel mensen. Je kunt door biergist alleen last krijgen van gasvorming en een opgeblazen gevoel. Toch zijn er een aantal gevallen waarin je biergist beter niet kunt slikken.

Wanneer is biergist niet zo’n goed idee?

Biergist is geen goed idee voor mensen die bepaalde verdovende pijnstillers slikken of middelen tegen depressie of suikerziekte nemen. De combinatie kan namelijk invloed hebben op je bloeddruk. Vermijd biergist ook als je allergisch bent voor gist en als je gevoelig bent voor gistinfecties. Als je wilt afvallen, is biergist ook geen goed idee.

Met slechts 28 gram biergist krijg je namelijk ook 80 calorieën binnen. Wil je profiteren van de gezonde voordelen van biergist, dan kun je dus het beste eerst je huisarts raadplegen voordat je biergist gaat slikken.

Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

>