Heeft een gezond mens echt multivitaminen nodig?

Er is tegenwoordig een flinke discussie gaande omtrent ons voedsel. Termen zoals pesticiden, Monsato en TTIP zullen je vast niet onbekend in de oren klinken! Wat men de afgelopen jaren onder andere heeft ontdekt, is dat ons voedsel steeds meer en meer gemanipuleerd wordt. Totdat vrijwel alle voedingsstoffen die het eerst bevatte er uit verdwenen zijn. Ook al het houdbare voedsel schijnt ontdaan te zijn van alle stoffen die bij kunnen dragen aan je gezondheid.

Het vervelende van deze toestand is het feit, dat ons lichaam op deze wijze dus belangrijke bouwstoffen tekort komt. Vitaminen en mineralen die essentieel zijn voor een optimale gezondheid van ons lichaam. Hier heeft men echter al lang geleden iets op bedacht: vitaminepillen. Alle vitaminen die een mens nodig heeft, per dag, in één klein tabletje!

Met name de multivitaminen zijn niet aan te slepen. Merk na merk komt erbij. Het lijkt een verdomd handige oplossing, het maakt immers niet meer uit wat je eet; alles dat je lichaam nodig heeft krijg je binnen! Maar is dit wel echt zo..?

Wil jij een gratis receptenboek?

75 voedzame recepten voor een FIT en SLANK lichaam

Opname van vitamines uit multivitaminen

Het eerste dat je je af dient te vragen, is in hoeverre de vitaminen uit multivitaminen daadwerkelijk door je lichaam worden opgenomen. Wanneer je voedsel consumeert dat rijk is aan een bepaalde stof, gaat opname van deze stof zeer ingenieus en geleidelijk. Tijdens het gehele proces van verteren wordt stukje bij beetje de stof door je lichaam opgenomen, totdat je uiteindelijk enkel de afvalstoffen weer ‘verwijdert’ uit je lichaam, wanneer je naar de wc gaat.

Met vitaminepilletjes is dit echter een ander verhaal. Een deel van deze pillen gaat reeds verloren in je maag, omdat ze gewoonweg niet resistent genoeg zijn tegen het aldaar aanwezige maagzuur. Je hebt er dus in feite niks aan, want de meeste vitaminen en mineralen worden pas opgenomen in je darmstelsel.

Een ander probleem is juist tegenovergesteld; veel multivitaminen komen wel in de darmen terecht, maar kunnen niet of moeilijk worden opgenomen vanwege hun samenstelling, of de coating van de pil gaat opname tegen. Ook vrij nutteloos dus. Zie je; pillen zijn eigenlijk helemaal niet ‘logisch’ voor je lichaam! Gezonde voeding wel, vandaar dat doorgaans alle multivitaminen tijdens het eten moeten worden ingenomen. Zo hoopt de fabrikant, dat de pillen ‘mee kunnen liften’ met het natuurlijke verteringsproces. Maar ook dit werkt niet altijd.

(Bio)logisch multivitaminen

Zijn multivitaminen dan in het geheel zinloos? Nee, zeker niet. Het is alleen wel zaak de juiste aan te schaffen. Tegenwoordig heb je multivitaminen die enkel uit biologische ingrediënten bestaan. Deze lijken dusdanig veel op het voedsel dat normaliter deze stoffen bevat, dat je lichaam veel beter in staat is de inhoud ervan op te nemen.

Nog steeds is het raadzaam de pilletjes tijdens de maaltijd te consumeren, maar de opname ervan is in dit geval goed mogelijk. En zo kun je toch de deficiëntie weer in balans brengen, indien het voedsel dat je eet niet voldoende vitaminen bevat! Al is en blijft gezond eten natuurlijk het allerbeste.

Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

>