GezondheidGezondheid

Zelf gezonde granola maken zonder toegevoegde suiker

Met dit recept kan je zelf je gezonde granola maken zonder toegevoegde suiker! Granola is een smaakvol en gezond product als topping voor over een bak yoghurt of kwark. Ook als tussendoor is een handje granola ideaal om je honger te stillen. Als je meteen een dubbele hoeveelheid wilt maken, bak deze dan in twee keer in de oven. Als de bakplaat te vol ligt, wordt de granola niet knapperig.

Een gezond recept voor granola zonder suiker

8 x 25 g (portie) | 10 minuten + 8-12 minuten in de oven

Dit heb je nodig voor gezonde granola

  • 1 sinaasappel of granaatappel
  • 40 g amandelen, pecannoten of walnoten
  • 40 g pompoenpitten
  • 40 g havervlokken
  • 30 g (zwarte) quinoa
  • 25 g gedroogde cranberry’s
  • 25 g gedroogde abrikozen of gojibessen in stukjes
  • bakplaat met bakpapier

Zo maak je gezonde granola

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Pers de sinaasappel of granaatappel uit. Hak de noten en pompoenpitten grof (dit kan ook in de keukenmachine met behulp van de pulseknop) en schep ze in een kom om met de havervlokken, quinoa en het sinaasappel- of granaatappelsap.
  2. Spreid het granolamengsel uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif de bakplaat in een richel onder het midden van de oven en bak het mengsel in 10 tot 12minuten knapperig bruin. Schep het mengsel tijdens het bakken met een spatel een paar keer om.
  3. Neem de bakplaat uit de oven en schep direct de cranberry’s en abrikozen of gojibessen erdoor. Laat de granola helemaal afkoelen, pas dan is de ganola echt knapperig. Bewaar de granola in een voorraadpot.
  • Tip: Je kunt ook zoute granola maken van gezouten pistachenoten, amandelen, pompoenpitten, quinoa, verkruimeld gedroogd zeewier, sinaasappelsap en olijfolie. Lekker als snack tussendoor. Let wel op dat je dan verder niet te veel zout op een dag binnenkrijgt. ​​​​

Voedingswaarde per 25 gram granola

  • 118 kcal (495kj)
  • 11 g koolhydraten
  • 4 g eiwit
  • 6 g vet waarvan 1 g verzadigd
  • 2 g voedingsvezel
  • Tip: Smelt voor granola-rotjes 200 gram extra pure chocolade (> 70% cacao) en schep er een loyale hoeveelheid granola door. Schep bergjes op een met bakpapier bekleed bord en laat de rotjes in de koelkast stevig worden.
Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

>