Zelf amandelmelk maken in een paar simpele stappen!

Melkvervangers worden steeds populairder. Eerst was er al de sojamelk, waar je meestal voor naar de natuurvoedingswinkel moest, maar tegenwoordig kun je voor allerlei melkvervangers gewoon terecht in de supermarkt: rijstmelk, kokosmelk, havermelk, notenmelk. Vooral amandelmelk is erg geliefd, vanwege de lekkere smaak en de voedingswaarde. Wel is amandelmelk vaak behoorlijk prijzig. Bovendien zitten in de commerciële soorten vaak erg weinig amandelen maar wel allerlei toevoegingen waar je niet om staat te springen. De oplossing is: zelf amandelmelk maken! Dat klinkt ingewikkeld maar met dit recept voor echte amandelmelk lukt het iedereen.

Wat heb je nodig om amandelmelk te maken?

Voor de amandelmelk heb je natuurlijk in de eerste plaats amandelen nodig. Neem rauwe, dus ongebrande, amandelen. Met of zonder schil, dat maakt niet zoveel uit. Daarnaast heb je water nodig, ongeveer drie kopjes water op een kopje amandelen. Je kunt je amandelmelk achteraf zoeten als je dat wilt, maar het is fijn om de basis neutraal te houden. Voor de smaak kun je bij zoete amandelmelk nog een klein snufje zout toevoegen en eventueel wat merg uit een vanillestokje, kaneel, dadels of wat je maar lekker vindt.

Naast deze ingrediënten heb je een goede keukenmixer nodig, een kaasdoek of een notenmelkzak, een zeef en een kom om de amandelmelk in op te vangen. Kaasdoek is meestal wat grover dan het doek van een notenmelkzak en geeft niet altijd een goed resultaat. Als je kaasdoek wil gebruiken, zorg dan dat je een fijnmazige soort aanschaft.

Zelf amandelmelk maken: Hoe werkt het?

De rauwe amandelen laat je een paar uur weken in het water, in de koelkast. Twee uur is toch wel minimaal; acht uur is beter. Ideaal is het als je ze ’s avonds op week zet: dan kun je de volgende ochtend meteen aan de slag om je amandelmelk te maken. Vervolgens gaan de amandelen en het water in de keukenmachine. Als je vanille, kaneel of dadels toevoegt, doe je dat ook in deze fase. Mix het geheel op de hoogste stand tot het zo fijn mogelijk is.

Vervolgens plaats je een zeef over een kom. Daarover leg je de kaasdoek. Gebruik je een speciale notenmelkdoek, dan heb je geen zeef nodig. Giet het amandelmengsel in de kaasdoek of giet het in de notenmelkdoek. De meeste amandelmelk loopt er eenvoudig doorheen. Maar je moet de kaasdoek of de notenmelkdoek ook flink uitwringen.

Komt er geen vocht meer uit? Dan is je amandelmelk klaar. Het restant amandelkruim hoef je trouwens niet weg te gooien. Dit kun je gebruiken in allerlei recepten: van gebak en koekjes tot vegaburgers. De amandelmelk kun je overgieten in een schone fles. Afgesloten is de amandelmelk op die manier enkele dagen in de koelkast te bewaren.

Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

>