Gezonde gehaktballen maken zonder paneermeel of beschuit

Er gaat niets boven van die smeuïge gehaktballen zoals oma die vroeger maakte. Hier is een recept, waarin alleen voor nog meer eiwit het paneermeel of beschuit is vervangen door havermout. Je kunt zowel half-om-half gehakt als puur rundergehakt gebruiken, net wat je zelf het lekkerst vindt. Met dit recept maak je gezonde gehaktballen in een handomdraai!

Een recept voor gezonde ouderwetse gehaktballen

4 personen | 30 minuten

Dit heb je nodig voor gezonde gehaktballen

  • 500 g magere rundergehakt
  • ½ theelepel nootmuskaat, versgeraspt
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 3 eetlepels havermout
  • 1 ei
  • 1 eetlepel roomboter of kokosolie
  • 100 ml magere melk

Zo maak je gezonde gehaktballen

  1. Maak het gehakt in een kom met een vork los. Maal er royaal zwarte peper boven en strooi er ½-1 eetlepel zout en de nootmuskaat en tijm over. Voeg de havermout toe en breek het ei erboven.
  2. Meng alles met de hand door elkaar en kneed het gehakt daarna nog goed door tot het wat plakkerig wordt. Verdeel het gehakt in 4 gelijke porties en vorm deze met natte handen tot een mooi ronde en gladde ballen.
  3. Verwarm de boter of kokosolie in een braadpan of hapjespan tot het schuim wegtrekt, leg de gehaktballen erin en bak ze in 6-8 minuten rondom bruin. Schenk de melk langs de rand bij het bakvet en laat het geheel met de deksel schuin op de pan 15-20 minuten zachtjes sudderen tot de gehaktballen gaar zijn. Keer de gehaktballen regelmatig in de jus. Voeg zo nodig nog een extra scheutje melk toe.

Serveer de gehaktballen klassiek  met gekookte aardappelen en groenten of juist modern met gemengde geroosterde groenten uit de oven en een salade van jonge bladgroenten.

  • Tip: Met dit recept kun je natuurlijk ook kleine gehaktballetjes maken voor op een pastagerecht of voor bij de borrel. Verdeel de vier porties gehakt dan elk in 3 of 5 kleinere porties en vorm hier op dezelfde manier balletjes van. Je kunt het gehakt met kruiderijen aanpassen aan het gerecht.
  • Nog een tip: Gehaktballen laten zich makkelijker met veel tegelijk maken, minstens met 4 ballen tegelijk. Je kunt de resterende ballen nog een paar dagen in de koelkast bewaren of goed verpakt in plasticfolie of een diepvrieszak invriezen en op een later tijdstip eten.

Voedingswaarde per persoon

  • 1298 kj/310 kcal
  • 28 g eiwit
  • 4 g koolhydraten
  • 20 g vet waarvan 9 g verzadigd
  • 1 g voedingsvezel
Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

>