GezondheidGezondheid

Een gezonde kapsalon maken, zonder de onnodige calorieën!

De kapsalon staat bij veel van ons bovenaan het lijstje van favoriete snacks voor een echte cheat meal. Friet, shoarma of kebab, kaas, een flinke dosis knoflooksaus en een beetje salade: wat kan er mis gaan?Tja, gezond is de kapsalon dus overduidelijk niet. Een beetje portie kapsalon bevat al gauw zo’n 1800 kilocalorieën waardoor je al snel aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zit, zonder dat je daar erg veel waardevolle voedingsstoffen voor terug krijgt.

Bestaat er zoiets als een gezonde kapsalon? We moeten eerlijk zeggen dat als het nog een beetje op het origineel moet lijken, het nooit een magere rauwkostsalade zal worden. Toch kun je zelf best een gezonde kapsalon maken als je deze alternatieven gebruikt.

5 Alternatieven om een gezonde kapsalon te maken!

1. De friet

De friet is een van de grootste calorieënbommen in de kapsalon. Het scheelt flink wat slechte calorieën als je zelf de kapsalon maakt met verse friet die je in de oven of in de heteluchtfriteuse bereidt. Gewone friet uit het vet bevat zo’n 500 kcal per 100 gram.

Bij ovenfriet of friet uit de heteluchtfriteuse is dat iets meer dan de helft met zo’n 250 tot 300 kilocalorieën. Wil je wat meer waardevolle voedingstoffen binnen zien te krijgen, maak dan gemengde friet van verschillende knolgroenten, zoals zoete aardappel, pastinaak, koolraap en knolselderij.

2. Het vlees

Door het juiste vlees te kiezen voor je kapsalon, kun je het aantal calorieën en de hoeveelheid ongezonde vetten flink omlaag brengen. Shoarmavlees en kebab bevatten bereid al gauw zo’n 250 kilocalorieën per 100 gram. Gegrilde kip bevat er maar zo’n 100 per 100 gram en zit ook nog eens boordevol eiwitten. En met de juiste kruidenmix smaakt ook die kip prima in je kapsalon.

Een ander alternatief is falafel. Falafel bevat weliswaar net zoveel of zelfs meer calorieën dan shoarmavlees en kebab maar doet het stukken beter wat betreft de totale voedingswaarde.

3. De saus

Rode, pittige sauzen kunnen doorgaans weinig kwaad. De in de kapsalon onmisbare knoflooksaus, dat is helaas een ander verhaal. Wel zijn er voldoende light versies van knoflooksaus verkrijgbaar, tzatziki is ook hiervoor een geschikte saus. Bovendien kun je heel eenvoudig op basis van kwark, kruiden en knoflook je eigen gezonde knoflooksaus maken.

4. De kaas

Kaas mag natuurlijk niet ontbreken in een echte kapsalon. Gebruik je 48+ kaas, dan levert die per 100 gram zo’n 400 kilocalorieën. Voor 30+ kaas ligt dat aantal rond de 250. 20+ kaas bevat nog minder kilocalorieën maar smelt haast niet. 30+ kaas is een prima optie voor een gezondere kapsalon.

5. De salade

En tot slot, natuurlijk mag in je gezonde(re) kapsalon de salade niet ontbreken. Voor de gezonde versie ben je natuurlijk niet te zuinig met de rauwkost. Ook geldt hier, net als bij de friet: hoe gevarieerder, hoe beter.

Als je al de bovenstaande alternatieven toepast, kun je de hoeveelheid kilocalorieën van je kapsalon meer dan halveren. Bovendien bevat de zelfgemaakte versie meer goede voedingsstoffen.
De ideale afslankmaaltijd zal het echter nooit worden. Maar ja, met dat doel eet je tenslotte ook geen kapsalon, en met deze versie hou je de schade in ieder geval beperkt.

Een heerlijk recept voor een gezonde kapsalon

Recept voor 2 personen

Dit heb je nodig voor een gezonde kapsalon

 • 1 grote zoete aardappel
 • 2 kipfilets
 • 1/2 kropsla
 • 1 tomaat
 • 1/2 komkommer
 • geraspte 20+ kaas
 • anderhalve el, olijf olie of kokosolie
 • kip kruidenmix of peper en zout
 • frisse tzatziki salade van de AH
 • Indonesische sambal

Zo maak je een gezonde kapsalon

 1. verwarm de oven voor op 200 graden
 2. snij de zoete aardappel in frietjes, snij de kipfilets in reepjes, tomaat en komkommer in plakjes en de 1/2 kropsla in sliertjes.
 3. leg de gesneden zoete aardappel friet in een kom, mix de (kokos)olie samen met peper en zout of kipkruiden goed door elkaar.
 4. (LET OP!) Leg de zoete aardappel friet verspreid op een bakplaat anders worden de frietjes niet gaar (gebruik hier bakpapier voor)
 5. totale baktijd is 25 min, zorg er voor dat je de zoete aardappel friet op de helft van de totale tijd omdraait.
 6. begin na het omdraaien van de zoete aardappel friet met het gaar bakken van de kipfilet reepjes
 7. ben je klaar met de bereiding, dan kan je beginnen met de opmaak van de ovenschaal en verhoog alvast de temperatuur van de oven op 240 graden
 8. leg eerst de zoete aardappel friet in een ovenschaal en daarna de kipfilet reepjes, strooi vervolgens de geraspte kaas erover
 9. zet de ovenschaal 5 min in de oven tot de kaas gesmolten is
 10. tot slot, garneer de kapsalon met rauwkost, sambal en de frisse tzatziki salade.
Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

>