3 Handige tips tegen vakantiestress!

Het zomerseizoen is inmiddels aangebroken en dat betekent dat een hoop mensen heerlijk op vakantie gaan, zowel naar het buitenland als in eigen land. Het aantal mensen dat een vakantie boekt liegt er overigens niet om; maar liefst 10,7 miljoen Nederlanders in 2015 (bron)! Voor velen begint de pret eigenlijk al bij het boeken, meestal in de wintermaanden terwijl het buiten koud, grijs en guur is. Niet zo gek toch? Na een jaar hard werken willen we er allemaal wel even tussenuit. Opmerkelijk is echter, dat deze weliswaar ontzettend leuke activiteit ook een duistere keerzijde heeft… Vakantiestress.

Het boeken van een vakantie kan al spanningen met zich meebrengen. Psychologie magazine bevatte een artikel waarin zelfs het volgende stond aangegeven: “Vakantiestress kan vermoeidheid, ruzies, ziekte en in het ergste geval hartinfarcten en psychosen met zich meebrengen.“ Want hoewel een vakantie van buitenaf leuk lijkt, is de charme er al gauw vanaf wanneer je de praktijk ervan ervaart.

Denk bijvoorbeeld aan een gezin met 2 kinderen en twee werkende ouders: alleen al ervoor zorgen dat beide ouders op hetzelfde tijdstip vrij kunnen zijn kan een regelrechte crime zijn. Vakantiestress is dus niet geheel uit te sluiten, maar met de volgende tips wel grotendeels te beperken!

Wil jij een gratis receptenboek?

75 voedzame recepten voor een FIT en SLANK lichaam

1. Plan ruim van tevoren alles in

Eigenlijk is het verstandig je vakantie al te plannen, op het moment dat je net terug bent van de vorige vakantie. Ergens in het najaar dus. Dit geldt vooral voor mensen die (fulltime) werken en bang zijn dat hun voorkeursdatum niet meer beschikbaar is. Bij beroepen met dienstregelingen geldt dit nog het meest, denk aan buschauffeurs en beveiligers.

Hierdoor kun je tijdig aangeven welke datum je voorkeur heeft en hoef je je in ieder geval daar geen zorgen meer over te maken. Het is verstandig ook alvast na te denken over de bestemming en daar met het hele gezin over te kletsen. Een oorzaak van vakantiestress kan zijn, dat één van de reizigers ontevreden is met de bestemming. Op deze manier kun je dit risico ook ondervangen.

2. Boek op tijd om vakantiestress te voorkomen!

Hebben jullie eenmaal je zinnen gezet op een droombestemming? Boek dan zo snel mogelijk. In de wintermaanden gelden vaak vroegboekkortingen, dus het is ook nog eens aantrekkelijk voor je portemonnee.

Door het boeken alsmaar uit te stellen, loop je het risico dat je droombestemming volgeboekt kan raken en dat zou erg zonde zijn, alsmede juist een serieuze oorzaak van vakantiestress. Tevens bestaat de kans dat uitstel leidt tot duurdere prijzen. Als je toch al weet waar je heen wilt, is het vastzetten van je vakantie echt alleen maar prettig.

3. Maak een lijst met alles dat je mee wilt nemen

Een aantal weken voor de vakantiedatum is het verstandig alles even op een rijtje te zetten. Wat neem ik mee? Wat juist niet? En zijn er nog zaken die moeten worden gekocht of aangevuld, zoals medicijnen?

Zorg ervoor dat je dit een week voor je vakantie al op orde hebt, dan heb je nog een week de tijd om eventuele kleine dingen te regelen die je alsnog vergeten bent. Met het aanhouden van bovenstaande tips zou je vakantie in principe vlekkeloos moeten verlopen. En hoef je niks anders te doen dan te genieten van je welverdiende rust!

Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

>