Wil jij een gratis tussendoortjes boek ontvangen?


Ja, Graag!
2

3 Effectief tips tegen stress!

Stress. Iedereen heeft er wel eens last van en tegenwoordig lijkt het wel of het eerder regel van uitzondering is. Toch is het zo dat we een gezonde dosis stress nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Pas wanneer we een teveel aan stress hebben, hebben we er last van en spreken we in de volksmond van stress. Wanneer het vat stress overloopt, hebben we hulp nodig. Maar wat doen we nu het best tegen stress.

3 Effectief en makkelijke tips tegen stress!

1. Voorkomen van stress

Het beste middel tegen stress, is nog altijd ervoor zorgen dat je geen stress krijgt. Dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het wel degelijk mogelijk om stress te voorkomen. Nog meer stress voorkomen is volgens ons een van de belangrijkste tips tegen stress.

Wanneer je merkt dat je het te druk krijgt, is het belangrijk om alles eens goed op een rijtje te zetten en te zorgen voor een haalbare indeling van je (werk)dag. Soms lijkt het wel dat we zoveel moeten doen dat we het niet allemaal op een dag gedaan krijgen. Toch kan een goede dagindeling ervoor zorgen dat je alles wat je moet doen gedaan krijgt, en dat je nog vrije tijd over hebt ook.

2. Je dag plannen

Je plant je dag het best door ’s morgens of in de avond voordat je je agenda open slaat en daarin een vakje te voorzien voor ieder uur van de dag. Vervolgens ga de verschillende vakjes gebruiken voor verschillende activiteiten. Een dag heeft wel 24 uur en het is verbazingwekkend hoeveel dat je daarin wel kunt doen.

Een eerste vuistregel is dat je moet zorgen voor voldoende nachtrust. Zo’n 8 uur is een goed gemiddelde. Je begint dus met aan te duiden hoe lang en wanneer je slaapt. Dat is trouwens een van mijn favoriete tips tegen stress! Zo begin je immers positief en uitgeslapen aan de dag. Vervolgens maak je een lijstje van alles wat je die dag wilt doen en zet je er naast hoeveel tijd je ervoor nodig hebt.

Dan tel je alle tijd op die je effectief nodig hebt om alle klussen te klaren. Je zult zien dat je per dag minder tijd nodig had dan dat je op voorhand had gedacht. Vervolgens plan je alle klussen in op het schema in je agenda. De tijd die overblijft, kun je lekker tot rust komen. Dat zijn nog eens tips tegen stress!

3. Andere tips tegen stress

Je kunt je dag nog zo goed plannen, soms is goede planning alleen niet genoeg om je van stress af te helpen. Wanneer je met iets bezig bent, kan het zijn dat het allemaal niet zo goed wil lukken dan je eerst gedacht had. Dan is het een goed idee om eens een ommetje te maken. Beweging is namelijk een goed middel tegen stress.

Het is namelijk een goede manier om je gedachten te verzetten. Dat doe je behalve door beweging ook door baas te blijven over je eigen brein. Dit kun je doen door bijvoorbeeld bewust te gaan mediteren waarbij je je gedachten steeds onder controle houdt. Eigenlijk is de lijst met gezonde tips tegen stress eindeloos. Dit artikel is slechts een begin van de lijst met alle mogelijkheden!

Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

  • Marvin schreef:

    Ik merk zelf dat sporten de stress bij mij erg kan verminderen. Wanneer ik gestresst ben door drukte op het werk bijvoorbeeld is er niks fijner dan alles van je afgooien in de sportschool 🙂

  • Niels schreef:

    Helemaal mee eens Marvin, zelf ga ik ook naar de sportschool wanneer ik gestrest ben. Leuk dat je reageert op mijn artikel, tot snel!

    Groetjes Niels

  • >