Wat is mentale gezondheid en waarom is het belangrijk?

Bij gezondheid denken we vaak vooral aan lichamelijke gezondheid. Maar dat wil niet zeggen dat er geen aandacht is voor onze mentale gezondheid. Sterker nog: snelle medische ontwikkelingen en groeiend inzicht in ons geestelijk functioneren zorgen ervoor dat er steeds meer mogelijkheden zijn om onze mentale gezondheid op peil te houden of te krijgen.

Zowel lichamelijke als geestelijke of mentale gezondheid zijn belangrijk voor onze algehele gezondheid. Zo beschrijft bijvoorbeeld de WHO, de World Health Organization, gezondheid als een toestand van lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn, en niet slechts als de afwezigheid van ziekten of gebreken.

Mentale gezondheid wordt vaak gezien als enerzijds de afwezigheid van geestelijke of psychologische aandoeningen en anderzijds als een staat van mentaal welzijn. (Vergelijk het met lichamelijke gezondheid: aan de ene kant duidt dat op de afwezigheid van ziekten en kwalen maar aan de andere kant houdt die term ook meer in dan alleen dat. We noemen iemand lichamelijk gezond als diegene zich fit voelt en goed functioneert.) Aan beide aspecten van mentale gezondheid besteden we hier beknopt aandacht.

Wil jij een gratis receptenboek?

75 voedzame recepten voor een FIT en SLANK lichaam

Afwezigheid van psychologische aandoeningen

Onze mentale gezondheid kan door tal van psychologische aandoeningen in het geding komen. Sommige daarvan, zoals borderlinestoornis en verslaving kunnen vaak succesvol behandeld worden en een patiënt kan volledig asymptomatisch worden en blijven.

Bij andere aandoeningen bestaat er een grotere scepsis over de mogelijkheden om blijvend van de klachten af te komen, zoals bijvoorbeeld bij schizofrenie en bipolaire stoornis. Toch kan ook in die gevallen de mentale gezondheid van de patiënt vaak verbeterd worden.

Op aandoeningen die onze mentale gezondheid in het geding brengen, bestaat al lang niet meer zo’n taboe als slechts enkele tientallen jaren geleden. Veel psychische aandoeningen worden officieel erkend, en veel behandelingen worden vergoed door het ziekenfonds.

Als je twijfelt of er iets misschien echt niet goed gaat met je in dit opzicht, schroom dan ook niet om de stap naar de huisarts te zetten. Of je nu heftige stress ervaart, moeilijk met je emoties om kan gaan, zware stemmingswisselingen doormaakt of andere psychische klachten ervaart: de huisarts kan je helpen de juiste weg te vinden om iets aan die problemen te doen.

Mentale gezondheid en mentaal welzijn

Ook wanneer er geen sprake is van psychische aandoeningen die je mentale gezondheid aantasten, dan hoeft dat nog niet te betekenen dat je mentaal welzijn ervaart. Je bent misschien niet zo gelukkig als je zou willen of hebt het gevoel dat het gewoon beter kan.

Binnen de huidige gezondheidstrend is ook voor onze mentale gezondheid veel aandacht. Omdenken, mindfulness, ontstressen, bewustwording: het zijn termen die je steeds vaker tegenkomt. Ook vanuit de medische wetenschap wordt het belang van mentaal welzijn onderschreven.

Wat overigens opvalt, is dat we in de Westerse wereld toch geneigd zijn ons mentale welzijn als een individuele, en soms spirituele, aangelegenheid te zien. En dat terwijl de belangrijkste onderzoeken op dit gebied keer op keer uitwijzen dat juist onze relaties en sociale contacten van het grootste belang zijn in het ervaren van geluk en mentaal welzijn. Dit is zeker iets om rekening mee te houden als je aan je eigen mentale gezondheid wilt werken.

Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

>