Wat zijn hormonen en hoe werken ze?

Hormonen: we weten allemaal wel dat dit belangrijke stoffen zijn in ons lichaam. Van sommige hormonen, zoals testosteron en adrenaline bijvoorbeeld, weten we vaak ook wel globaal wat ze doen. Maar wat zijn het nu precies? Wat onderscheidt ze van andere stoffen in ons lichaam? En welke hormonen zijn er zoal?

Wat zijn hormonen precies?

Hormonen zijn zogenaamde signaalstoffen: ze helpen bij het regelen van allerlei belangrijke processen in ons lichaam. Ze worden door speciale klieren afgegeven aan het bloed of aan weefselvloeistoffen. Die speciale klieren noemen we ook wel de ‘endocriene klieren’ en treffen we onder andere aan in de hersenen, de bijschildklieren, de nieren en bijnieren en de geslachtsorganen. Samen vormen de endocriene klieren het endocrien systeem, het hormoonstelsel. Nadat hormonen zijn afgegeven worden ze getransporteerd naar de plaats van bestemming: de uiteindelijke doelcellen.

Hormonen worden dus door ons lichaam van nature aangemaakt. Maar in de medische wereld is het ook mogelijk bepaalde hormonen te extraheren of zelfs na te maken, zodat ze gebruikt kunnen worden als medicijn. Hormonen kunnen dan toegediend worden om bepaalde processen in het lichaam in werking te zetten wanneer het lichaam dit zelf niet (genoeg) kan, of om bijvoorbeeld de werking van andere hormonen te blokkeren of te bevorderen.

Wil jij een gratis receptenboek?

75 voedzame recepten voor een FIT en SLANK lichaam

Hormonen zijn overigens niet de enige signaalstoffen die we in ons lichaam hebben. Zo zijn er ook neurotransmitters en feromonen. Neurotransmitters lijken veel op hormonen maar werken anders omdat ze op de plek van afgifte direct werkzaam zijn, terwijl hormonen dus getransporteerd worden naar een andere plaats om hun werk moeten doen. Feromonen werken zelfs als een soort van chemische boodschapper tussen verschillende individuen. Het zijn stoffen die afgegeven worden door het ene organisme en die dus door een ander organisme kunnen worden opgepikt.

Voorbeelden van belangrijke hormonen en hun functie

In ons lichaam worden naar schatting ongeveer zo’n vijftig verschillende hormonen aangemaakt. Dat zijn er uiteraard veel te veel om hier uitgebreid te bespreken. Maar een aantal van de bekendste hormonen lichten we hier nog even kort toe.

1. Insuline

Insuline is een hormoon dat een rol speelt bij het reguleren van onze bloedsuikerspiegel doordat het het glucosegehalte verlaagt. Mensen die niet voldoende hiervan aanmaken, lijden aan diabetes. Zij moeten zichzelf insuline toedienen.

2. Testosteron

Testosteron is een van de belangrijkste mannelijke geslachtshormonen, al komt het ook voor bij de vrouw. Deze hormonen spelen een grote rol bij de seksuele drang en de voortplanting.

3. Oestrogeen

Oestrogene hormonen zijn juist de belangrijkste vrouwelijke geslachtshormonen. Ze spelen een rol bij het ontwikkelen van geslachtskenmerken, de maandelijkse cyclus en de zwangerschap. Mannen maken ook oestrogeen aan maar over de werking ervan bij de man is nog veel onbekend.

4. Adrenaline

Adrenaline wordt ook wel het stresshormoon genoemd en speelt een belangrijke rol in ons overlevingsmechanisme. Het komt vrij wanneer we blootgesteld worden aan bijvoorbeeld gevaar, kou, hitte of honger.

5. Serotonine

Serotonine is een van de hormonen die vooral van belang lijken voor onze gemoedstoestand. Het wordt in verband gebracht met ons ervaren van geluk en welbehagen.

6. Ghreline

Ghreline wordt ook wel het hongerhormoon genoemd. De tegenhanger hiervan is leptine, wat juist ervoor zorgt dat we een verzadigd gevoel ervaren. De hormonen ghreline en leptine zijn de belangrijkste stoffen voor het reguleren van onze eetlust.

Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

>