1

Wat doet het hormoon serotonine?

Serotonine is een stof die belangrijk is voor de werking van onze hersenen. Dit is een neurotransmitter die vooral zijn nut heeft om ons goed humeur op peil te houden. Mensen die lijden aan depressie, hebben in vele gevallen een tekort aan serotonine. Behalve op een aandoening zoals depressie heeft deze stof ook een effect op ons geheugen, onze algehele stemming, zelfvertrouwen, onze slaap of het gebrek eraan, onze emoties, ons seksleven en onze eetlust.

Serotonine is belangrijker dan je denkt

Het gebied van de hersenen waarin serotonine een actieve rol speelt, is van belang voor het ontwikkelen en beheersen van aandoeningen zoals agressie en verslaving. Om hierbij te kunnen helpen, is deze stof ook verkrijgbaar als medicijn of als voedingssupplement.

Medicijnen die bij depressie gebruikt worden, zorgen ervoor dat de werking van deze stof langer aanhoudt, zodat een impact bereikt kan worden op het ziektebeeld. Voorbeelden van zulke medicijnen zijn paroxetine Seroxat, sertraline Zoloft, venlafaxine Efexor en fluoxetine Prozac.

Wil jij een gratis receptenboek?

75 voedzame recepten voor een FIT en SLANK lichaam

Serotonine en seksuele problemen bij de man

Vroeger werd algemeen aangenomen dat vroegtijdige zaadlozing vooral een psychologisch probleem was. Door wetenschappelijk onderzoek is men erachter gekomen dat dit niet het geval is, maar dat het over een lichamelijke aandoening gaat die veroorzaakt wordt door een tekort aan serotonine waardoor er geen overdracht van impulsen kan plaatsvinden wanneer dit nodig is.

Seroxat, het middel tegen depressie, kan ook hier een belangrijke rol spelen. Daarbij moet wel in acht genomen worden dat dit geneesmiddel verslavend kan werken. Daarom is het niet altijd aangewezen om dit geneesmiddel te gebruiken en dient dit gegeven nog verder onderzocht te worden.

Serotonine wordt aangemaakt in het lichaam

Uit het voorgaande kunnen we duidelijk afleiden dat ons lichaam serotonine nodig heeft om goed te kunnen functioneren. In normale omstandigheden maakt ons lichaam trouwens ook voldoende serotonine aan en dit gebeurt op de volgende wijze:

  • Ons lichaam kan het opnemen uit eiwitten die we uit onze voeding halen
  • Vervolgens worden deze omgezet in aminozuren
  • Uit een van deze aminozuren (tryptofaan) wordt de stof 5 HTP aangemaakt
  • Dit 5 HTP wordt in de hersenen en in de lever omgezet tot serotonine

Hoe kunnen we serotonine zelf aanvullen?

In het begin van ons artikel hadden we het vooral over medicijnen die kunnen genomen worden om serotoninetekort aan te vullen. Dit kan ook op natuurlijke weg gebeuren, door middel van onze voeding. Serotonine wordt ’s morgens aangemaakt, en daarom is het van belang om goed te ontbijten. Bijkomend is een goede evenwichtige voeding uiterst belangrijk.

We hebben vitamine B3, B6 en magnesium nodig om serotonine aan te maken. Los daarvan is het belangrijk om altijd naar buiten te gaan, ook wanneer de zon niet schijnt. Wie door ziekte niet naar buiten kan, doet er goed aan om een UV-lamp te gebruiken om zonlicht na te bootsen. Wie toch een tekort aan serotonine oploopt, kan dit behalve door medicijnen ook vervangen door 5 HTP supplementen die ingenomen kunnen worden onder de vorm van griffonia wat een natuurlijke vorm van 5 HTP is.

Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

>