Wat is het hormoonhuishouding en hoe breng je het in balans?

Voor een algeheel goede gezondheid is het van belang dat je hormoonhuishouding in balans is. Maar hoe zorg je daarvoor? Wat houdt die hormoonhouding precies in, en hoe kun je merken dat deze niet in balans is?

Wat is het hormoonhuishouding?

Hormonen zijn als het ware de boodschappers in het menselijk lichaam. Deze stoffen worden op verschillende plaatsen aangemaakt en afgegeven, waaronder in de bijnieren, schildklier, geslachtsorganen en hersenen. Ze worden vervolgens naar andere plaatsen in het lichaam getransporteerd waar ze ervoor zorgen dat er bepaalde processen in gang gezet worden.

Zo zijn hormonen bijvoorbeeld betrokken bij de groei, stress, de spijsvertering, onze seksualiteit en zelfs ons concentratievermogen of de geheugenfunctie. De regeling van al deze hormonen in het lichaam wordt de hormoonhuishouding genoemd. Onder dit begrip hormoonhuishouding worden zowel de aanmaak en de afbraak van alle hormonen, als de balans binnen dit hele systeem verstaan.

Wil jij een gratis receptenboek?

75 voedzame recepten voor een FIT en SLANK lichaam

Klachten bij een verstoorde hormoonhuishouding

Omdat je hormoonhuishouding zo belangrijk is voor zo veel verschillende activiteiten in je lichaam, zijn ook de klachten die ontstaan wanneer die hormoonhuishouding uit balans is, erg divers. Die klachten komen vaak doordat er te veel of te weinig van een bepaald hormoon wordt aangemaakt of doordat het zijn doel niet kan bereiken.

Wanneer de schildklieren niet voldoende hormonen aanmaken, kunnen er klachten optreden die uiteenlopen van vermoeidheid en het steeds koud hebben tot overgewicht. Te weinig bijnierhormoon kan onder andere leiden tot een verminderde weerstand. Te veel of te weinig geslachtshormonen beïnvloeden het libido of zelfs de vruchtbaarheid en kunnen ook allerlei emotionele reacties teweeg brengen.

Kortom: Er bestaat geen overzichtelijk lijstje van typische klachten bij een verstoring van de hormoonhuishouding. Per geval zal nagegaan moeten worden wat de klachten precies veroorzaakt en hoe en of de hormoonhuishouding hierbij een belangrijke rol speelt. Dit is niet altijd eenvoudig, vooral als je bedenkt dat veel van deze klachten ook andere oorzaken kunnen hebben.

Je hormoonhuishouding in balans brengen

De hormoonhuishouding is dus een enorm complex systeem. Een verstoring van die hormoonhuishouding kan veroorzaakt worden door een bepaalde aandoening of ziekte, die je serieus dient te nemen. Bovendien geldt voor veel van de klachten die kunnen optreden bij verstoring van die hormoonhuishouding dat ze eventueel ook aan andere oorzaken toegeschreven kunnen worden. Achterhalen wat nu precies de klachten veroorzaakt en wat de juiste weg is om met die problemen om te gaan, is dus ook behoorlijk ingewikkeld.

Toch vind je overal adviezen en producten die je moeten helpen zelf even je hormoonhuishouding in balans te brengen. Vaak houden de adviezen in wat we eigenlijk al weten over een gezonde levensstijl: eet voldoende groente en drink genoeg water, zorg voor een goede nachtrust en voldoende ontspanning, en ga regelmatig sporten of beweeg meer. Dat zijn richtlijnen waar we ons allemaal beter aan houden en in die zin kunnen ze weinig kwaad.

Maar ervaar je echt bepaalde klachten, en vermoed je dat die misschien verband houden met je hormoonhuishouding, neem dan gewoon contact op met je huisarts. Ga niet af op een of ander artikel dat je leest of op een ‘self-proclaimed’ life coach die zo even uit de losse pols stelt dat er vast iets mis is met je hormoonhuishouding. En ga vooral niet zelf allerlei middelen gebruiken die iets doen met die o zo belangrijke hormoonhuishouding in je lichaam maar neem je gezondheid, en eventuele klachten serieus.

Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

>