Ghreline: Hoe werkt het hongerhormoon?

Ghreline is een hormoon dat in het menselijk lichaam door cellen in het spijsverteringskanaal wordt afgescheiden. Het speelt een belangrijke rol bij het vrijkomen van energie en het energieverbruik. Maar ghreline is vooral bekend als het hongerhormoon.

Hoe werkt ghreline precies?

Ghreline wordt dus het hongerhormoon genoemd. Het wordt afgegeven wanneer de maag leeg is. De receptoren voor de afgegeven ghreline bevinden zich in onze hersenen. Vanuit daar krijgen we dus het signaaltje dat we honger hebben en iets moeten eten. Bovendien heeft ghreline het effect dat er maagzuur geproduceerd wordt en dat het spijsverteringskanaal in beweging komt.

Dat laatste is verantwoordelijk voor de bekende ‘knorrende maag’. Hiermee maakt je lichaam zich op voor het verwerken van het voedsel dat eraan zit te komen. Wanneer de maag weer voldoende gevuld is, dan stopt de afgifte van ghreline. Dan maakt het lichaam juist leptine aan, wat je kunt opvatten als het ‘tegenovergestelde’ van ghreline. Onder invloed van leptine wordt het hongergevoel onderdrukt en ervaart men een verzadigd gevoel.

Wil jij een gratis receptenboek?

75 voedzame recepten voor een FIT en SLANK lichaam

Al met al is de werking van ghreline dus redelijk rechttoe rechtaan. Toch? Want hoe zit het dan met hongergevoel wanneer je eigenlijk al gegeten hebt? En kun je misschien de afgifte van ghreline beperken, zodat je minder honger hebt en makkelijker kunt afvallen?

Altijd honger: komt dat door ghreline?

Wanneer je continu honger hebt en daardoor teveel eet, dan denk je nu wellicht dat dat komt door de hoeveelheid ghreline die je aanmaakt. Maar het is belangrijk onderscheid te maken tussen echt hongergevoel en ‘zin om te eten’, of een behoefte aan bepaald voedsel.

Daarmee is niet gezegd dat die laatste niet even heftig en moeilijk te weerstaan kunnen zijn als echte honger. Maar ze worden dus niet veroorzaakt door ghreline. Gewenning, tekorten aan bepaalde voedingsstoffen of zelfs verslavingsachtige verschijnselen kunnen dan een rol spelen.

Er bestaat overigens wel een, zeer zeldzame, aandoening: het syndroom van Prader-Willi. Daarbij worden zeer hoge hoeveelheden ghreline afgegeven. Dit syndroom heeft echter een uitgebreid en complex ziektebeeld; de continue honger als gevolg van de hoge productie van ghreline is maar een van de vele symptomen.

Kun je de hoeveelheid ghreline verlagen om makkelijker af te vallen?

Zoals we hierboven al uitlegden, hebben problemen met teveel eten en overgewicht zelden te maken met het hongergevoel dat tot stand komt onder invloed van ghreline. Sterker nog, mensen met overgewicht hebben doorgaans zelfs minder ghreline in hun systeem dan mensen met een normaal gewicht. Het heeft dan ook geen enkele zin het hormoon ghreline te onderdrukken want het is niet de oorzaak van het hongergevoel dat mensen zeggen te ervaren.

Het ervaren van honger, of dus beter gezegd, trek of zin in eten, terwijl er geen sprake is van echte honger, is desalniettemin iets waar heel wat mensen mee kampen. En het is, helaas, ook niet zo makkelijk aan te pakken als even ervoor te zorgen dat je wat minder van een bepaald hormoon aanmaakt.

Er is heel wat voor nodig dit gevoel te leren weerstaan en een eetpatroon aan te leren waardoor dit gevoel minder vaak voorkomt. Veel mensen lukt het dan ook niet alleen, en als je daar zelf ook mee worstelt is dat niets om je voor te schamen. Schroom niet om de hulp van een goede diëtist of voedingscoach in te schakelen om de problemen aan te pakken.

Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

>