Wil jij een gratis tussendoortjes boek ontvangen?


Ja, Graag!

Xylitol: schadelijk of niets mis mee?

Zoetstoffen zijn de laatste jaren nogal in een kwaad daglicht komen te staan. Ze passen nu eenmaal niet bij de voorkeur die veel consumenten hebben voor puur, natuurlijk en liefst ook lokaal voedsel. Bovendien denken veel mensen dat de stoffen ongezond zijn en sommigen geloven zelfs dat ze kankerverwekkend zijn.

Maar hoewel ze qua voedingswaarde weinig te bieden hebben, mogen we die hardnekkige verhalen over ernstige bijwerkingen toch echt tot het rijk der fabelen verwijzen. Maar, dat neemt natuurlijk niet weg dat het altijd goed is om na te gaan of alle stoffen die in ons eten zitten, wel echt zo veilig zijn. We nemen hier de zoetstof xylitol onder de loep.

Wat is xylitol precies?

Xylitol is dus een suikervervanger die aan bepaalde producten wordt toegevoegd. Het is een zogenaamde polyol, of suiker-alcohol. Die benaming verwijst overigens naar de molecuulstructuur van xylitol. (De naam betekent dus niet dat er alcohol in zit zoals je die aantreft in alcoholische dranken.) Xylitol krijgt als additief het E-nummer E967.

Ondanks wat zo’n E-nummer je misschien doet vermoeden, is xylitol geen onnatuurlijke stof. Xylitol komt van nature in heel veel plantensoorten voor, en dus ook in groenten en fruit wat we eten. Bij het extraheren van de stof voor commercieel gebruik wordt echter meestal houtpulp als bron gebruikt. Xylitol is ongeveer even zoet als suiker maar levert zo’n 40% minder calorieën.

Waar zit xylitol in?xylitol gezond

Zoals je hierboven al kon lezen, komt xylitol van nature in planten voor. De stof treffen we onder andere aan in bloemkool, pruimen en aardbeien. Als aparte zoetstof wordt xylitol aan verschillende producten toegevoegd, waarvan kauwgom ongetwijfeld het bekendste is.

Maar ook in bijvoorbeeld pepermunt, snoepgoed en jam is het een gangbare zoetstof. De nieuwe peperkoek zero is ook een voorbeeld van een product waar xylitol in verwerkt is.

Hoe gezond of ongezond is xylitol?

En nu de hamvraag natuurlijk: is xylitol gezond en veilig? In de eerste plaats is er een effect dat xylitol kan hebben op de spijsvertering. Je kent misschien wel de waarschuwingen op de pakjes suikervrije kauwgom. Bij een grote dosering kan xylitol voor extra gasvorming zorgen, waardoor je je opgeblazen kan voelen en last kan krijgen van winderigheid. Bij mensen die er gevoelig voor zijn, kan een grote hoeveelheid van de stof zorgen voor diarree.

Onder zo’n hoge dosering wordt overigens wel 25 tot 30 gram verstaan; dat is dus veel meer dan je normaal gesproken via groenten, fruit of producten waar xylitol aan toegevoegd is, binnen kan krijgen. Je moet om 25 tot 30 gram xylitol binnen te krijgen meerdere pakjes kauwgom achter elkaar wegkauwen.

Een grotere zorg over deze zoetstof betreft de verdenking dat xylitol carcinogeen zou zijn, een kankerverwekkende stof. Maar wat dat betreft is het hetzelfde verhaal als bij aspartaam:
‘Er was eens’ een studie onder knaagdieren die enorme hoeveelheden te verwerken kregen, en die dieren ontwikkelden op den duur tumoren.

Nu is het zo dat knaagdieren sowieso snel tumoren krijgen en dat zo’n studie dus altijd gevolgd moet worden door andere onderzoeken. Dit om na te gaan of het effect ook echt toe te schrijven was aan de toegediende stof. Verdere studies naar xylitol toonden aan dat de stof voor mensen, zelfs bij een hogere dan normale inname, volkomen veilig is.

Wat we wel weten, is dat xylitol een gunstig effect heeft op ons tandglazuur, waardoor het de kans op gaatjes verkleint. Het zou zelfs beginnende gaatjes tegen kunnen gaan. We krijgen steeds meer in de gaten hoe belangrijk een goede mondgezondheid is voor onze algehele gezondheid. In de Verenigde Staten wordt om die reden het gebruik van xylitol dan ook zelfs actief vanuit de overheid aangemoedigd.

Is xylitol dan ook veilig voor iedereen?

Je las hierboven al, dat xylitol bij erg grote hoeveelheden diarree en winderigheid kan veroorzaken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Ernstigere gevolgen heeft het gebruik van de stof niet.

Toch willen we je nog de waarschuwing meegeven om erg voorzichtig te zijn met huisdieren. Heb je een hond? Zorg dan dat die nooit toegang heeft tot producten waar xylitol in zit. Xylitol heeft namelijk een heel ander effect op honden en is daar bijzonder giftig voor. Heb je het vermoeden dat de hond toch stiekem kauwgom of een stukje peperkoek zero te pakken heeft gekregen, neem dan direct contact op met je dierenarts.

Niels van Loon
 

Ik ben Niels van Loon. Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

>