2

Wat zijn gluten precies en waar zitten ze in?

Iedereen heeft wel eens van gluten gehoord en je hoort ook steeds meer over glutenintolerantie. Vaak heeft het woord gluten een negatieve gedachten. We denken vaak aan de stofwisselingsziekte coeliakie die door deze eiwitten veroorzaakt kunnen worden. Wat zijn gluten precies? We proberen het in dit artikel even duidelijk te krijgen.

Wat zijn gluten?

Gluten zijn bestanddelen die terug te vinden zijn in een aantal graansoorten. Het zijn meer bepaalde eiwitten die voorkomen in graan. Voorbeelden van granen die deze specifieke eiwitten bevatten zijn tarwe, rogge, gerst, durum en spelt. Deze granen worden veelal gebruikt om brood mee te bakken. De kans dat gluten deel uitmaken van je dagelijkse voeding is vrij groot. Daarom is het meer dan de moeite waard om even stil te staan bij de vraag ‘Wat zijn gluten?’.

De werking van gluten

Wanneer je de vraag ‘wat zijn gluten?’ stelt, betekent dit niet alleen dat je je afvraagt in welke voedingsmiddelen deze eiwitten terug te vinden zijn. Het is even goed belangrijk om even stil te staan bij de werking en de functie van gluten. Waar dienen gluten nu eigenlijk voor en welke uitwerking kunnen gluten hebben op het menselijk lichaam?

Gluten in de voedingsindustrie

Wanneer we gluten van dichterbij gaan bekijken, komen we er al snel achter dat deze stoffen veel worden gebruikt in de voedingsindustrie. Tal van voedingsproducten bevatten gluten en we geven hier graag een paar voorbeelden van.

Bij het broodbakken

Het meeste brood dat bij de bakker verkocht wordt, bevat gluten. Dit heeft grotendeels te maken met de graansoorten die gebruikt worden om brood te produceren, maar daarnaast is er nog een andere reden waarom we deze eiwitten terugvinden in brood. Gluten vervullen een belangrijke functie in de menselijke voeding.

Bij het bakken van brood zorgen de gluten in het gebruikte graan ervoor dat het brood een zekere elasticiteit krijgt waardoor het brood een betere samenhang heeft en ook steviger wordt. Wanneer het brooddeeg gekneed wordt, komen de gluten namelijk in werking. Hierdoor wordt het mogelijk dat het deeg koolstofdioxide vasthoudt en dit is nodig om het brood te laten rijzen.

Het is van belang dat brood kan rijzen omdat het anders te hard en te stevig wordt om te kunnen eten. Gluten zorgen ervoor dat het brood enerzijds een geraamte krijgt waardoor het niet inzakt, en anderzijds zacht genoeg blijft om lekker eetbaar te blijven.

Gluten als vleesvervanger

Behalve in brood worden gluten ook gebruikt als ingrediënt van vleesvervangers. Op deze manier worden gluten veel gebruikt in de vegetarische keuken.

conclusie

Wat zijn gluten is dus een vraag die op veel manieren beantwoord kan worden. Gluten worden wel eens geassocieerd met allergieën of intoleranties m.b.t. diverse voedingsmiddelen. Hierdoor zou je de indruk krijgen dat gluten alleen maar schadelijk zouden zijn. Niets is echter minder waar. Deze eiwitten vervullen wel degelijk een belangrijke functie in de bereiding van een groot aantal voedingsproducten. Daarom is het erg belangrijk om stil te blijven staan bij de vraag ‘wat zijn gluten’ alvorens er een oordeel over te geven.

vet verliezen 1.0

Vet Verliezen 1.0


Het ultieme handvat voor het verlagen van je vetpercentage!

  • Het ultieme strategie om vet te verbranden
  • 100% natuurlijke manier voor een fitter lichaam
  • Compleet met schema's en recepten
Klik hier om een reactie achter te laten 2 Reacties
Laurtje - 8 juli 2016

Ik weet nu wat gluten zijn, maar nu weet ik nog altijd niet wat het eigenlijk met je lichaam doet, heeft het iets te maken met je darmen, te veel lucht of zo?

ik hoor of lees dikwijls “glutenvrij”
waarom?

dat wil ik graag weten

Reply
Niels - 8 juli 2016

Hoi Laurtje,

Bedankt voor je reactie. We horen steeds vaker dat gluten slecht voor je zijn, maar dit geld niet voor iedereen. Er zijn mensen die overgevoelig zijn voor gluten en last kunnen hebben van coeliakie, voor deze groep mensen kunnen er verschillende gezondheidsklachten ontstaan zoals een opgezette buik, buikpijn, diarree, vermoeidheid en ga zo maar door.

Coeliakie is een aandoening van de dunne darm, hierdoor worden de gluten slecht opgenomen en ontstaan de boven genoemde gezondheidsklachten. Mocht je last hebben van overmatig lucht in je darmen is het aan te raden om je voedselinname eens goed bij te houden zodat je altijd terug kan kijken welke voedingsmiddelen de klacht veroorzaakt. Dit is makkelijk bij te houden met een app myfitnesspal.nl

Door het bijhouden van je voedselinname kom je er snel achter welke voedingsmiddel(len) de klacht veroorzaakt. Kom je er zelf niet aan uit raad ik je aan een diëtist of langs de huisarts te gaan.

Heb ik je vraag beantwoord Laurtje?

Groetjes,
Niels van Loon

Reply

Laat hier een reactie achter