Wat zijn de voordelen van gezond eten?

Als je niet lekker in je vel zit, zal bijna iedereen je dezelfde tip geven: ga gezonder leven. Dat klinkt makkelijk, maar eigenlijk is het best wel lastig om ook daadwerkelijk gezond te gaan leven. Gezond leven zorgt ervoor dat je fysiek, maar ook mentaal, gezond bent. Oftewel je voelt je lichamelijk goed, maar ook mentaal ben je in topvorm. Je kan dit bereiken door op twee dingen te letten: zorg ervoor dat je regelmatig sport en zorg ervoor dat je gezond eet.

Wat is gezond eten?

Dat klinkt natuurlijk makkelijk, met sporten en eten kan je ervoor zorgen dat je je topfit voelt. Maar zo makkelijk is het niet. Sporten is de ene kant van het verhaal, maar daar gaan we in deze blog verder niet op in. Waar we het wel over gaan hebben, is gezonde voeding.

Met gezond eten wordt bedoeld dat je dagelijkse dieet bestaat uit voedingsmiddelen die je lichaam voorzien van alle noodzakelijke voedingsstoffen om goed te kunnen functioneren. Deze essentiële voedingstoffen kunnen niet door je lichaam zelf worden aangemaakt. Je lichaam heeft ze hard nodig, maar de enige manier om eraan te komen is door het binnen te krijgen via voedsel.

Wil jij een gratis receptenboek?

75 voedzame recepten voor een FIT en SLANK lichaam

Hierbij is het belangrijk dat er variatie in je eetpatroon is. Met een eenzijdig dieet is de kans groot dat je bepaalde voedingsstoffen toch mist. Er is helaas niet een wondermiddel dat alle voedingsstoffen bevat. Vlees bevat bijvoorbeeld veel eiwitten en in fruit zitten veel vitaminen. Het is dus van belang dat je goed oplet welke stoffen je binnenkrijgt.

Het vergt misschien wat tijd om je te verdiepen in de voedingswaarden van eten en drinken, maar op de lange termijn heb je daar profijt van. Als je het lastig vindt om bij te houden wat je dagelijkse eet, dan zijn er ook apps die je hierbij kunnen helpen. Er zijn veel apps waarmee je kunt bijhouden hoeveel koolhydraten, vitaminen en proteïnen je bijvoorbeeld hebt gegeten op een dag.

Wat ook kan helpen bij het creëren van een gezond dieet, is het gebruiken van de Schijf van Vijf. Deze schijf bestaat uit vijf vakken met ieder een bepaalde categorie voedingsmiddelen. Als je elke dag producten eet uit elk vak, dan ben je al een heel eind op weg.

Wat zijn de gevolgen van ongezond eten?

Zoals gezegd is gezond eten belangrijke om een vitale fysieke en mentale staat te behouden. Reden genoeg om gezond te eten, toch? Als je om je heen kijkt, zal je merken dat eigenlijk best weinig mensen zich echt goed bezighouden met gezond eten. Misschien komt dit omdat je eerst bewust moet worden van de nadelen van ongezond eten, dit zijn onder andere:

1. Een slechtere conditie

Om te beginnen zorgt ongezond eten voor een slechte conditie. Hiermee wordt je sportconditie bedoeld, zo raak je bijvoorbeeld steeds sneller buiten adem en kan je niet meer zo goed sporten als voorheen. Maar met conditie wordt ook je gewicht bedoeld. Als je ongezond eet, krijg je vaak veel suikers en koolhydraten binnen, veel meer dan dat je nodig hebt. Je wordt zwaarder wat ervoor zorgt dat je lichaam meer gewicht moet dragen dan waarvoor het gebouwd is. Hierdoor wordt dagelijkse activiteiten moeilijker en zwaarder.

2. Kans op hart- en vaatziekten

Behalve dat je je slechter voelt, gaat je lichaam er ook daadwerkelijk op achteruit. Slecht eten en weinig beweging kan de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Je hart moet bijvoorbeeld steeds meer z’n best doen om al het bloed goed rond te pompen, waardoor deze sneller uitgeput raakt en de kans op een hartstilstand groter wordt.

3. Je gewrichten krijgen het te verduren

Niet alleen je hart, maar ook je botten hebben er last van als je ongezond eet. Als je gewicht toeneemt, komt er meer druk te staan op je skelet. Je gewrichten, zoals bijvoorbeeld je knieën en enkels, krijgen veel meer te verduren dan gebruikelijk en gaan sneller slijten.

Wat zijn de voordelen van gezond eten?

De hierboven genoemde nadelen schrikken best wel af. Ongezond eten zorgt er kort gezegd gewoon voor dat de kwaliteit van je leven achteruit gaat en dat je eerder kans hebt om ziek te worden. Dit betekent ook dat je eerder kan sterven. Als je nog niet overtuigd bent dat gezond eten the way to go is, volgen hier nog een aantal voordelen van gezond eten.

1. Je verliest gewicht

Bij ongezond eten komt er al gauw gewicht bij door overbodige koolhydraten en suikers, bij gezond eten verlies je dit juist allemaal weer. In plaats van een paar glazen cola per dag drink je nu gewoon water. Ook snoep je minder chocola en andere ongezonde producten waar veel calorieën inzitten.

De sleutel om af te vallen is om minder calorieën te eten dan dat je per dag verbrandt. Door gezond te eten, krijg je minder calorieën binnen en wordt het een stuk gemakkelijker om die extra kilo’s te verliezen.

Doordat je weer op een gezond gewicht komt, wordt ook je conditie beter. Je kan weer langer activiteiten volhouden maar ook ontlast je je lichaam van al dat extra gewicht dat het voorheen moest dragen.

2. Je verlaagt de kans op ziekten

Zoals gezegd kan je last krijgen van hart- en vaatziekten of slijtage van de gewrichten als je ongezond eet. Dit is eigenlijk nog maar het topje van de ijsberg. Ook diabetes en obesitas zijn ziektes die je kan krijgen door te veel en te ongezond te eten.

Door al deze suikers te laten staan, krijg je weer de goede voedingsstoffen binnen waar je lichaam daadwerkelijk iets mee kan. Je bent daarnaast ook niet meer te zwaar zodat je je lichaam niet meer overbodig belast met extra vet.

Als laatste zorgt goede voeding ook voor gezonde vitamines en mineralen die een goede ondersteuning zijn voor je afweersysteem waardoor je beter bestand bent tegen een verkoudheid of de griep.

3. Je bespaart geld

Ook een voordeel is dat je met gezond eten geld kan besparen, dat is stiekem ook wel goed voor je mentale welzijn. Gezond eten lijkt misschien duur, maar ga maar eens na hoeveel geld je kan besparen als je al die frisdrank inruilt voor water.

Kijkend naar groenten en fruit is het heel belangrijk om je producten vers te kopen. Vaak is dit goedkoper dan groenten en fruit uit blik en het is nog gezonder ook. In verse voedingsmiddelen zitten lang niet zoveel conserveringsmiddelen en andere overbodige stoffen.

4. Je bent stressbestendiger

Met een gezond dieet kan je beter met stress omgaan. De juiste voeding zorgt er bijvoorbeeld voor dat je minder prikkelbaar bent. Dit komt door bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine C, omega-3 vetzuren en magnesium. Al deze voedingsstoffen zal je niet tegenkomen in een zak chips. Minder stress zorgt er ook gelijk voor dat je beter in je vel zit en dat je je veel vrolijker voelt. Je kan de wereld weer aan.

5. Je hebt meer energie

Maar zorgt suiker niet voor energie? Ja, maar dat betekent niet dat het een goed idee is om constant maar snoep en chocola te eten. Na een ongezonde maaltijd voel je je vaak heel even opgewekt, maar dat wordt gevolgd door een gigantische energiedip. Dit komt doordat je lichaam energie nodig heeft om voedsel te verwerken. Die chocoladereep die je naar binnen hebt gewerkt bevat eigenlijk helemaal geen goede voedingsstoffen, alleen maar rotzooi. Je verbruikt meer energie dan dat het je oplevert.

6. Je eet veel lekkerder

Gezond eten is heel gevarieerd. Op een gegeven moment word je al die diepvriespizza en magnetronmaaltijden wel een keer zat. Als je kiest voor een gezond dieet, gaat er een wereld voor je open op het gebied van voedingsmiddelen.

Denk maar eens aan alle maaltijden – ontbijt, lunch of avondeten – die je kan klaarmaken met vlees, vis, zuivel, zaden, peulvruchten, groenten, fruit en noten. De mogelijkheden van gezond eten zijn eindeloos. Je kan ook nieuwe dingen proberen, zoals orgaanvlees of quinoa. Door gezond te eten wordt je eetpatroon veel gevarieerder wat eten koken weer een leuk moment van de dag maakt. Het is elke dag weer een verassing waar je jezelf op trakteert.

Gezond eten, waarom eigenlijk niet?

Deze 6 voordelen zijn nog maar het begin. Er zitten zoveel voordelen aan gezond eten, als je dan naar de nadelen kijkt, vraag je je soms af hoe je ooit zo ongezond kon eten. Je voelt je beter, je hebt minder stress en je bent gewoon gezonder. Een gezonde levensstijl kan je je hele leven nog van genieten.

Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

>