Wat te doen tegen spierpijn?

We hebben er allemaal wel eens last van. Spierpijn. De oorzaak zit soms in een klein hoekje. We maken allemaal wel eens een verkeerde beweging, we staan net dat kleine beetje te lang in de tocht, of we overbelasten onze spieren door te lang intensief zwaar te trainen.

5 Anti-spierpijn tips: Wat te doen tegen spierpijn?

Wanneer we spierpijn hebben, willen we daar zo vlug mogelijk van af, maar net zoals bij andere kwaaltjes geldt bij spierpijn dat vlugge oplossingen niet altijd de beste zijn. Het kan verleidelijk zijn om meteen te grijpen naar een handige spray wat we in een reclameboodschap op TV hebben gezien. Wat de reclame er niet bij vermeldt, is dat dit soort van instant remedies wel de symptomen tijdelijk wegneemt, maar niets doen aan de onderliggende oorzaken.

Wie zich afvraagt wat te doen tegen spierpijn, doet er goed aan te kijken naar de oorzaak van de spierpijn. Zoals hierboven reeds vermeld werd, heeft spierpijn in vele gevallen te maken met overbelasting. De beste raad bij overbelasting is te rusten!

Wil jij een gratis receptenboek?

75 voedzame recepten voor een FIT en SLANK lichaam

1. Rusten

Het antwoord op de vraag ‘Wat te doen tegen spierpijn’ is vooral rusten. Met rusten bedoelen we niet dat je lange tijd platte bedrust moet houden om je pijnlijke spieren te laten herstellen. Het is vooral zaak de pijnlijke spieren te laten rusten. Dit doe je vooral door de spieren die je spierpijn veroorzaken te laten rusten.

Het is dus belangrijk om de activiteit die de oorzaak is van de spierpijn te vermijden, zodat deze tot rust kunnen komen. Wie spierpijn kreeg door zittend werk, gaat daarom best eens in een andere houding zitten of loopt beter eens een ommetje rond.

2. Medicijnen

Hoewel rust de voornaamste remedie is bij spierpijn, kan pijnmedicatie de symptomen verlichten. Iedereen heeft wel paracetamol of ibuprofen in huis. Wanneer dat niet het geval is, kun je deze bekende medicijnen zonder recept bij de drogist kopen.

Hou er dan wel rekening mee dat deze medicijnen enkel de pijn verlicht, maar niet de oorzaak weg neemt. Ook wanneer je medicijnen ingenomen hebt, is het belangrijk te onthouden dat het antwoord op ‘Wat te doen tegen spierpijn?’ in de eerste plaats rusten is.

3. Spierpijn voorkomen

Behalve je afvragen ‘Wat te doen tegen spierpijn?’ wanneer je al spierpijn hebt, is het nog belangrijker om spierpijn te voorkomen. Spierpijn voorkomen kan op verschillende manieren.

4. Spieren opwarmen

Je kunt spierpijn voorkomen door je spieren op te warmen voor een geplande activiteit die mogelijk spierpijn kan opleveren. Ga je bijvoorbeeld rondjes lopen, dan is de kans op stijve spieren nadien veel kleiner wanneer je op voorhand warming-up oefeningen doet voor je spieren. Deze zijn over het algemeen gemakkelijk uit te voeren en besparen je later heel wat spierpijn.

5. Regelmatig bewegen

Rust roest zegt het spreekwoord. Wie zich afvraagt wat te doen tegen spierpijn, doet er goed aan regelmatig te bewegen en daarbij eenzijdige bewegingen en verkeerde houdingen die vaak de oorzaak zijn van stijve spieren te vermijden. Door regelmatig te bewegen, oefen je verschillende spiergroepen en blijven je spieren soepel. Zo kan je heel wat spierpijn vermijden.

Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

>