Wat te doen bij een slechte stoelgang?

Slechte stoelgang is een vervelend probleem. Of je nu aan diarree lijdt of aan verstopping, slechte stoelgang is geen pretje. Dit probleem kan vele oorzaken hebben, waaronder ook medische. Eerst zullen we even stilstaan bij de meest voorkomende oorzaken.

Voeding als oorzaak van slechte stoelgang

Vaak ligt de oorzaak van slechte stoelgang bij je voeding. Soms is het gemakkelijk om deze oorzaak te vinden en soms ligt het wat moeilijker. Wanneer we diarree hebben, is het een goed idee om worteltjes of rijst te eten. Wanneer we last hebben van constipatie (verstopping) zijn worteltjes en rijst dan weer net voedingsmiddelen die je het best kunt mijden.

Voedingswaren die helpen tegen constipatie zijn vers fruit, bruin brood, of bepaalde vezelrijke koekjes zoals volkoren biscuitjes. Wanneer je diarree hebt, kun je deze dingen beter mijden, omdat ze de symptomen van diarree kunnen verergeren.

Wil jij een gratis receptenboek?

75 voedzame recepten voor een FIT en SLANK lichaam

Ziekte als oorzaak van slechte stoelgang

1. Tijdelijk

Soms kunnen zowel diarree als constipatie symptomen zijn van een ziektebeeld. Diarree komt veel voor bij buikgriep en gaat over zodra je van de griep genezen bent of wanneer je je dieet aanpast. In dit geval hoef je je niet echt zorgen te maken over een slechte stoelgang. Wanneer de griep voorbij is, zullen de symptomen dankzij het aanpassen van je voeding zeker verdwijnen.

2. Chronisch

Heb je chronisch last van slechte stoelgang en lijd je niet aan een voorbijgaande ziekte zoals een buikgriepje of een verkoudheid, dan raden wij je aan om zeker eens een bezoek te brengen aan de huisarts. Slechte stoelgang, en dan bedoelen we zowel diarree als constipatie, kan een symptoom zijn van ernstige ziektes zoals kanker of de ziekte van Chrohn. Hierbij geldt dat je de symptomen vlug meld en je tijdig laat onderzoeken om je sneller gerust te stellen, ofwel de kans op herstel is groter.

3. Diarree

Diarree is een vorm van slechte stoelgang waarbij de stoelgang te zacht is, zelfs dun en lopend kan worden. Diarree komt vaak voor als een symptoom van buikgriep, of in de zomer bij warm weer. Vaak hebben we er ook last van wanneer we iets verkeerd gegeten hebben. Zo kan te vet voedsel of overmatig alcoholgebruik lijden tot te dunne stoelgang.

In dit geval weten we heel zeker wat de oorzaak is, en kunnen we de symptomen vlug bestrijden door onze voeding aan te passen. Mijdt zeker de voedingsmiddelen die diarree kunnen veroorzaken en drink veel water, zodat je niet gaat uitdrogen.

4. Constipatie

Bij constipatie is er sprake van te harde stoelgang waarbij het in vele gevallen niet meer mogelijk is om dagelijks naar het toilet te gaan. De symptomen kunnen verholpen worden door onze voeding aan te passen zoals hierboven beschreven. De oorzaken van constipatie zijn niet altijd duidelijk, maar kunnen verminderen door meer te gaan bewegen.

Soms kunnen de symptomen verlicht worden door medicatie op basis van galactose of melksuiker. Hier is het belangrijk om een dokter te raadplegen omdat deze medicijnen niet door iedereen goed verdragen worden en er bij sommige aandoeningen een tegenindicatie voor bestaat.

Zoals bij alle lichamelijke ongemakken is het bij slechte stoelgang aan te raden een dokter te raadplegen wanneer de symptomen langer aanblijven.

Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

>