Wat helpt tegen hoofdpijn? Oorzaken en behandeling!

Hoofdpijn is een van de meest voorkomende pijnklachten. Het is in feite een verzamelterm voor allerlei soorten pijn, die verschillende oorzaken kunnen hebben. De enige overeenkomst is de plaats van de pijn. Dat is bij hoofdpijn, de naam zegt het natuurlijk al, altijd de regio rond het hoofd en de nek.

Er zijn zeker 200 verschillende soorten hoofdpijn in kaart gebracht. Een bekende vorm is bijvoorbeeld clusterhoofdpijn, waarbij gedurende meerdere dagen of zelfs weken steeds nieuwe aanvallen van pijn optreden. Een andere hoofdpijn waar iedereen wel eens van gehoord heeft, is migraine.

Ook dit is een bijzonder heftige pijn, die bovendien vaak gepaard gaat met andere klachten zoals misselijkheid en overgevoeligheid voor licht en geluid. Er bestaan ook veel mildere vormen van hoofdpijn, zoals spanningshoofdpijn die al met enkele minuten weer over kan zijn, of de hoofdpijn waar je mee wakker wordt na een avondje stappen. Maar waardoor worden deze pijnklachten nu veroorzaakt? En, nog belangrijker, hoe kom je er vanaf?

Wil jij een gratis receptenboek?

75 voedzame recepten voor een FIT en SLANK lichaam

Oorzaken van hoofdpijn

Als je nagaat hoeveel soorten hoofdpijn er zijn dan is het niet verwonderlijk dat er ook een heleboel verschillende oorzaken aan te wijzen zijn.

In sommige gevallen wordt de pijn veroorzaakt door een onderliggend probleem. We spreken dan van ‘secundaire hoofdpijn’. Dat probleem kan een bijvoorbeeld een infectie zijn, een hersenschudding of een hersenbloeding, al is de oorzaak in lang niet alle gevallen ernstig.

In veruit de meeste gevallen staat de hoofdpijn echter op zich. We spreken dan van ‘primaire hoofdpijn’. De oorzaken hiervan lopen erg uiteen. Spanning en stress kunnen een rol spelen, of een verkeerde houding. Ook medicijn- of drugsgebruik kan leiden tot hoofdpijn. Bij bijvoorbeeld migraine speelt genetische aanleg vaak een rol. En vaak is het ook zo dat de precieze oorzaak niet goed aan te wijzen is. Hierboven aangegeven hoofdpijnen beter uitgelegd.

1. Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is een voorbeeld van hoofdpijn met een onzichtbare oorzaak. Vaak gaat het hier over hoofdpijn die veroorzaakt wordt door stress. Vaak gaat het over een wat doffe, onbestemde pijn in onze nek, ons voorhoofd of bij de slapen. Soms kan een andere houding aannemen hierbij helpen.

2. Migraine en clusterhoofdpijn

Hierbij krijgt de patiënt echt pijnlijke aanvallen van hoofdpijn die gepaard gaan met stekende pijn, misselijkheid en braken, een stijve nek, lichtflitsen e.d. Een aanval kan uren duren en is soms gerelateerd aan het nuttigen van bepaalde voedingsmiddelen. Migraineaanvallen gaan niet zomaar weg met een pijnstiller. Hier heb je gespecialiseerde medische hulp bij nodig.

3. Hoofdpijn met een onderliggende medische oorzaak

Hierbij is het niet het ziektebeeld op zich, maar een symptoom dat er iets anders aan de hand is. Dan is het nodig om een arts te raadplegen. Hoofdpijn kan er op wijzen dat je bijvoorbeeld een bril nodig hebt, of dat je eetpatroon niet in orde is. Verder kan het ook wijzen op een probleem in de hersenen. Een huisarts of specialist raadplegen is dus de boodschap!

Tips om van je hoofdpijn af te komen

Vaak gaan hoofdpijnklachten vanzelf weer over. Toch kan zelfs een milde pijn je functioneren behoorlijk in de weg zitten. Je kunt je niet goed concentreren, voelt je moe en niet lekker.

Omdat de pijn vaak na een tijdje vanzelf verdwijnt, kun je als het moment het toelaat, rustig even op bed gaan liggen of een dutje doen. Bij een milde vorm van hoofdpijn is dit vaak al voldoende. Een pijnstiller kun je gerust nemen als je er sneller vanaf wilt zijn. Ook voldoende water drinken heeft dan vaak een gunstig effect.

Als je regelmatig last heb van hoofdpijn dan kunnen zaken als stress en een slechte houding of onvolledige voeding een rol spelen. Je zult dan moeten proberen om deze oorzaken weg te nemen en dat kan soms een flinke aanpassing in je leefstijl met zich meebrengen.
Bij aanhoudende of steeds terugkerende hoofdpijn, of bij plotselinge en heel heftige pijn is het altijd verstandig even langs je huisarts te gaan. Samen kun je dan nagaan wat de oorzaak is en of er bepaalde maatregelen of verder onderzoek nodig zijn.

Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

>