GezondheidGezondheid

Wat doen pesticiden met onze gezondheid?

Om het letterlijk te stellen: ongediertebestrijding in de landbouw is meer dan nodig. Alle kleine diertjes die aan ongewenste kwaliteitscontrole doen van landbouwgewassen terwijl die nog in hun groei zijn, die zijn we liever kwijt dan rijk. Niemand staat immers te wachten op appels waar al een hele hap uit genomen is of wil slakken terugvinden tussen de sla.

Om de consument ter wille te zijn, kiezen vele landbouwers en tuinders dan ook voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Maar wat doen pesticiden met onze gezondheid? Weeral een nuttig onderwerp om eens van naderbij te bestuderen.

Pesticiden zijn niet zonder gevaar

Het staat al langer dan vandaag vast dat pesticiden en andere bestrijdingsmiddelen een negatieve invloed kunnen hebben op de gezondheid van de mens. Het is dan ook geen wonder dat een groot aantal pesticiden overal ter wereld verboden werden.

Toch worden chemische bestrijdingsmiddelen nog op vele plaatsen ter wereld gebruikt en zijn er diverse multinationals actief die grof geld verdienen met de productie en de verkoop van pesticiden. Het gaat hier uiteraard over de aanmaak van toegelaten bestrijdingsmiddelen, maar toch kunnen we ons afvragen wat ze doen met onze gezondheid.

Gevolgen van pesticiden voor onze gezondheid

Het is duidelijk dat bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden in de landbouw een effect hebben op de gezondheid van de gebruiker. Daarom is het ook niet te verwonderen dat er verschillende wettelijke voorzorgsmaatregelen van kracht zijn voor het gebruik van pesticiden. Deze staan meestal vermeld op de verpakking van de middelen.

Secundaire gevolgen

Naast gevolgen voor de gebruiker, is het ook meer en meer duidelijk dat ook bij de wet toegelaten pesticiden gevolgen kunnen hebben voor de consument van de gewassen (groenten of fruit). Dit noemen we de secundaire gevolgen van pesticiden voor onze gezondheid. Onmiddellijke, acute gevolgen voor de gezondheid van wie deze groenten of fruit opeet, zijn er bijna nooit.

Toch is het belangrijk om te weten dat bepaalde pesticiden op lange termijn gevolgen voor de gezondheid kunnen hebben bij het eten van groenten of fruit die hiermee behandeld werden. Dat is ook de reden waarom altijd geadviseerd wordt om groenten of fruit te wassen voor je ze opeet. Schillen is natuurlijk ook een optie.

Gevolgen van pesticiden in het menselijk lichaam

Wanneer je deze preventiemaatregelen niet neemt, dan kan het zijn dat resten van bestrijdingsmiddelen op lange termijn gevolgen hebben voor de gezondheid van de mens. Alle mogelijke gevolgen zijn hier nog niet van in kaart gebracht, maar het is duidelijk dat pesticiden een lange termijn effect hebben op onze gezondheid.

We denken dan aan een negatieve invloed op het immuunsysteem en op de seksuele ontwikkeling van jongvolwassenen. In sommige gevallen kunnen pesticiden ook kankerverwekkend zijn. Daarom is het zeer belangrijk om altijd preventieve maatregelen in acht te nemen.

Alternatieven voor pesticiden

Omdat bestrijdingsmiddelen wel degelijk een gevolg hebben voor onze gezondheid, is het belangrijk om weten dat er momenteel steeds meer ingezet wordt op natuurlijke alternatieven voor pesticiden en bestrijdingsmiddelen.

De ontwikkeling van natuurlijke bestrijdingsmiddelen staat niet stil, en het is dus een fabeltje dat deze niet zouden werken. Natuurlijke bestrijdingsmiddelen werken steeds degelijker en zijn nu een gangbaarder alternatief voor pesticiden geworden.

Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

>