Waarom is energiedrank slecht? De 3 belangrijkste redenen!

Energiedrank: het blijft een populair goedje. De slim in de markt gezette drankjes bevatten cafeïne en andere natuurlijke oppeppers zoals guarana, taurine en ginseng. Welklinkende merknamen, flitsende verpakkingen en aantrekkelijke reclamecampagnes missen hun uitwerking niet en energiedrank is enorm populair, vooral onder jongeren.

Zo worden er alleen al in ons land jaarlijks grote hoeveelheden  liters energiedrank verkocht. Die populariteit blijft maar aanhouden, ondanks dat we inmiddels wel weten dat energiedrank verre van gezond is. Fabrikanten beloven de meest geweldige effecten maar wat doet energiedrank nu echt in je lichaam?

Energiedrank bevat veel cafeïne en andere oppeppers

Energiedrank dankt z’n naam aan de oppeppende stoffen die erin verwerkt zijn. Deze moeten je nieuwe energie geven, vermoeidheid tegengaan, je concentratie verhogen en je prestaties verbeteren. Cafeïne bijvoorbeeld heeft in geringe hoeveelheden een opwekkend effect. Het probleem is echter dat de hoeveelheid cafeïne in een enkele energiedrank vaak al boven de maximale aangeraden hoeveelheid uitstijgt. Zo wordt voor adolescenten aangeraden niet meer dan 100 mg cafeïne op een dag binnen te krijgen, maar in een blikje energiedrank zit soms wel 400 mg.

Wil jij een gratis receptenboek?

75 voedzame recepten voor een FIT en SLANK lichaam

Een te hoge dosis cafeïne is niet iets om te licht over te denken. Lichte symptomen lopen uiteen van slapeloosheid, duizeligheid, hoofdpijn en diarree tot koorts. Voorbeelden van ernstige symptomen zijn hartkloppingen en hartritmestoornissen, hallucinaties, overgeven en spasmen. Die symptomen kunnen, hoewel dit zeldzaam is, dusdanig ernstige vormen aannemen dat ze levensbedreigend worden. Helaas zijn er al mensen overleden door een overdosis cafeïne.

In energiedrank zit echter niet alleen cafeïne maar vaak een combinatie van allerlei oppeppers. Er treedt een soort stapeleffect op waardoor een gevaarlijke situatie kan ontstaan. Nu ga je natuurlijk heus niet dood van het drinken van een enkel blikje energiedrank maar helaas drinken veel mensen toch nog steeds heel wat meer dan dat en dat is wel degelijk schadelijk voor de gezondheid.

Energiedrank bevat veel suiker en/of zoetstoffen

Een ander nadeel van energiedrank is dat het enorm zoet gemaakt wordt met een grote hoeveelheid suiker, zoetstoffen of een combinatie van beide. Suiker, in de hoeveelheden die in energiedrank aanwezig is, leidt tot flinke schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

Dit heeft op zijn beurt weer een negatief effect op onder andere je energieniveau en spijsvertering. En hoewel de bangmakerij met betrekking tot zoetstoffen niet altijd terecht is, mag het duidelijk zijn dat ze ook niets toevoegen aan een goed, gezond voedingspatroon.

Energiedrank is slecht in combinatie met alcohol

Iets wat extra aandacht verdient, is het drinken van energiedrank in combinatie met alcohol, bijvoorbeeld in mixdrankjes. Deze mixjes zijn vooral populair onder jongeren. Het grootste gevaar schuilt in het feit dat de effecten van energiedrank en die van alcohol elkaar opheffen. Daardoor merk je minder snel dat je teveel binnen krijgt van bepaalde stoffen. Een overdosering, met alle gevolgen van dien, ligt dan op de loer. Je raakt even goed onder invloed maar merkt dat minder snel op.

Energiedrank en alcohol zorgen beide voor uitdroging. Bij een combinatie van die twee treedt dus ook een stapeleffect op en zijn de gevolgen groter. Al met al wegen de beloofde voordelen van het drinken van energiedrank absoluut niet op tegen de nadelen. Ben je er ondanks dat toch aan verkocht, drink het dan niet dagelijks en hou je porties binnen de perken. Kies een variant waarvan het gehalte aan cafeïne in een enkele portie niet boven de dagelijkse maximale hoeveelheid komt.

Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

>