GezondheidGezondheid

Waar is gember goed voor? 10 gezondheidsvoordelen!

Gember is een van de gezondste (en lekkerste) specerijen op aarde. Het zit vol voedingsstoffen en bioactieve verbindingen die vele gezondheidsvoordelen hebben. Maar waar is gember precies goed voor? We leggen het hieronder uit.

Wat is gember?

Gember komt van de wortel van de gemberplant ofwel Zingiber officinale. De geur en smaak is sterk en komt van zijn natuurlijke oliën, waarvan de belangrijkste gingerol is. Gember komt oorspronkelijk uit Azië en lijkt bovengronds op bamboe.

De kronkelige wortel heeft een kurkachtige buitenkant en vingerachtige vertakkingen. Je kunt gember vers of gedroogd gebruiken in zowel zoete als hartige gerechten. Ook kun je er gemberthee van maken. Daarnaast wordt gember gebruikt als kruidengeneesmiddel.

Hoeveel gember per dag is gezond?

Voor volwassenen is tot 4 gram gember per dag gezond, terwijl kinderen tussen 2 en 6 jaar niet meer dan 2 milligram gemberwortel per dag mogen binnenkrijgen. Ook tijdens de zwangerschap moet je voorzichtig zijn met gember.

Ben je zwanger, dan mag je niet meer dan 1 gram gember per dag innemen om het risico op een miskraam te verminderen. Om misselijkheid tijdens je zwangerschap te verlichten, is het advies vaak om tot vier keer per dag 250 mg gember in te nemen.

10 gezondheidsvoordelen van gember op een rijtje!

Gember heeft tal van gezondheidsvoordelen. Deze tien worden ondersteund door wetenschappelijk onderzoek:

1. Gember is effectief bij griep en verkoudheid

Gingerol is de belangrijkste bioactieve verbinding in gember, die verantwoordelijk is voor veel van de medicinale eigenschappen van de plant. Het is een krachtige antioxidant en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Gember helpt dan ook om griep en verkoudheid te bestrijden. Verse gember kan bovendien effectief zijn tegen het RSV-virus, dat ademhalingsinfecties veroorzaakt.

2. Gember kan veel vormen van misselijkheid verminderen

Gember is zeer effectief tegen misselijkheid. Niet alleen bij zwangerschapsmisselijkheid. De wortel kan ook misselijkheid en braken na een operatie of tijdens chemotherapie helpen verlichten.

3. Gember kan pijn bij artrose en spierpijn verminderen

Gember kan helpen om gewrichtspijn door artrose te verminderen. Dat blijkt uit onderzoek onder 247 mensen met artrose in hun knie. Degenen die gemberextract slikten, hadden minder pijn en daardoor minder pijnmedicatie nodig.

Ook uitwendig blijkt gember te werken. In een onderzoek bleek dat mensen met artrose die een inwrijving kregen met een combinatie van gember, mastiek (hars), kaneel en sesamolie minder last te hebben van pijn en stijfheid.

Gember is ook effectief tegen spierpijn na het sporten. De plant heeft overigens niet direct effect, maar kan vooral toenemende spierpijn helpen tegengaan.

4. Gember verlaagt de bloedsuikerspiegel

Gember zou wel eens een krachtige anti-diabetische eigenschappen kunnen hebben. Dat blijkt uit een onderzoek uit 2015. Hierbij namen 41 mensen met diabetes type 2 dagelijks 2 gram gemberpoeder in. Hun bloedsuikerspiegel daalde hierdoor met maar liefst 12 procent.

Het gemberpoeder verbeterde ook het HbA1c in hun bloed. Dit is een marker voor de bloedsuikerspiegel op lange termijn. Het resultaat was een bloedsuikerspiegeldaling van 10 procent in 12 weken. Ook twee stoffen die belangrijke risicofactoren voor hartziekten zijn, namen af. Gember blijkt dus ook gezond voor het hart.

5. Gember kan helpen bij chronische verstopping

Gember versnelt het legen van de maag met 12 tot 16 minuten bij mensen met chronische verstopping. Hierdoor hebben ze minder last van pijn en ongemak in het bovenste gedeelte van de maag.

6. Gemberpoeder vermindert menstruatiepijn

Eén van de traditionele toepassingen van gember is pijnverlichting, waaronder menstruatiepijn. In een onderzoek namen 150 vrouwen 1 gram gemberpoeder per dag in tijden de eerste 3 dagen van hun menstruatie. Gember bleek net zo effectief pijn te verminderen als pijnstillers.

7. Gember verlaagt het cholesterolgehalte

Onderzoek onder 85 mensen met een hoog cholesterol toont aan dat 3 gram gemberpoeder per dag na 45 dagen een duidelijke verlaging van het slecht cholesterol laat zien. Ook ongezonde bloedvetten namen af.

8. Gember kan mogelijk kanker helpen voorkomen

Gember bevat een stof genaamd 6-gingerol, die beschermend kan werken tegen verschillende soorten kanker. Er zijn enkele onderzoeken die dat laten zien, maar meer onderzoek is nodig om het anti-kanker effect van gember te bewijzen.

9. Gember kan de hersenfunctie verbeteren en beschermen tegen de ziekte van Alzheimer

Er is een bewijs dat gember de hersenfunctie kan verbeteren. In een onderzoek namen 60 vrouwen van middelbare leeftijd gemberextract in, wat hun reactietijd en geheugen bleek te verbeteren. Daarnaast zijn er talrijke onderzoeken bij dieren die aantonen dat gember kan beschermen tegen leeftijd gerelateerde vermindering van de hersenfunctie.

10. Gember helpt tegen tandvleesontsteking

Gember is zeer effectief tegen de bacteriën die verband houden met tandvleesontstekingen, zoals gingivitis en parodontitis.

Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

>