GezondheidGezondheid

Vier ingrediënten voor een gezonde leefstijl!

Een gezonde leefstijl: We willen het allemaal. Het lijkt een kwestie van gezond verstand maar we hebben vaak niet de tijd of energie om continu bij alles stil te staan, of alles wat we doen wel past binnen een gezonde leefstijl. We zetten daarom de belangrijkste elementen van een gezonde leefstijl overzichtelijk op een rijtje, en geven je handige tips om er zo’n gezonde leefstijl op na te houden.

Voeding voor een gezonde leefstijl

Gezond eten is waar de meeste mensen het eerst aan denken bij een gezonde leefstijl. En dat is niet verwonderlijk natuurlijk: je voeding vormt de bron van energie en bouwstoffen en zorgt ervoor dat alle processen in je lichaam plaats kunnen vinden. Maar gezond eten is in de praktijk voor veel mensen toch nog best lastig.

Om na te gaan of je gezond eet of dat je voor een gezonde leefstijl nog het een en ander aan moet passen, kun je het beste een periode je voedselinname nauwkeurig tracken. Daarvoor bestaan allerlei handige online tools waarmee je snel ziet of al je macro’s en micro’s in balans zijn met je dagelijkse behoeften.

Gezond bewegen

Een tweede en ook erg voor de hand liggend element van een gezonde leefstijl bestaat uit je beweegpatroon. Ons lichaam is niet gemaakt om stil te zitten en wat je niet gebruikt, gaat achteruit. Een gezonde leefstijl is een actieve leefstijl.

Voor een gezonde leefstijl is fanatiek sporten overigens niet noodzakelijk. Maar gewoon voldoende bewegen kan al best lastig zijn als je bijvoorbeeld een zittend beroep hebt en geen actieve hobby’s beoefent. We zijn zo gewend een groot deel van de dag zittend door te brengen dat het je misschien verbaast dat zo’n vier uur per dag eigenlijk al meer is dan ideaal.

Wil je een gezonde leefstijl, dan is dit dus iets om je bewust van te zijn. Tips: las pauzes in als je zittend werk doet, beperk het bankhangen, voer zoveel mogelijk taken staand of lopend uit die je anders zittend zou doen, en zoek een actieve hobby of sport.

Afrekenen met slechte gewoontes

Slechte gewoontes als roken, drinken, stressen: ze passen natuurlijk niet in een gezonde leefstijl. In tegenstelling tot een gezond eet- en beweegpatroon, zijn dit soort slechte gewoontes iets waarvan we vaak prima weten hoe we het beter zouden kunnen doen.

Toch blijven we er moeite mee houden ze af te leren. Slechte gewoontes kunnen een gezonde leefstijl flink ondermijnen en moet je eigenlijk zo snel mogelijk zien uit te bannen. Hoe je dit aanpakt, hangt natuurlijk af van de slechte gewoonte die je af wilt leren. Schroom niet om de hulp te vragen die je nodig hebt.

Tijd besteden aan relaties

Als je aan een gezonde leefstijl denkt, is het misschien niet het eerste wat je te binnen schiet. Toch blijkt onderzoek na onderzoek hoe belangrijk goede relaties en een actief sociaal leven zijn voor onze mentale en lichamelijke gezondheid.

Een goed sociaal leven, waarbij kwaliteit overigens belangrijker is dan kwantiteit, blijkt zelfs de belangrijkste factor te zijn voor een gelukkig leven. Maak voor een gezonde leefstijl dus voldoende tijd voor familie en vrienden, laat ruzies niet onnodig voortduren en als je een relatie hebt, doe daar de moeite voor die deze verdient.

Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

>