Vet verliezen 1.0


Het ultieme handvat voor het verlagen van je vetpercentage!


JA, IK WIL MEER INFORMATIE!

Wat is sorbitol en is het gezond of ongezond?

Sorbitol is een zoetstof. Het is niet zo’n bekende zoetstof als bijvoorbeeld aspartaam of sucralose, en behoort ook tot een heel ander type, maar toch wordt het in veel producten verwerkt. Je treft sorbitol onder andere aan in kauwgom, snoepgoed, gebak, en toetjes. Maar ook bijvoorbeeld in brood en beschuit en zelfs in producten als tandpasta en mondwater. Sorbitol is een veelgebruikte zoetstof in speciale producten voor mensen met diabetes.

Wat voor zoetstof is sorbitol?

Zoals hierboven al kort genoemd werd, behoort sorbitol tot een heel ander type zoetstoffen dan bijvoorbeeld aspartaam. Aspartaam behoort, net als onder andere Acesulfaam-K, sucralose, cyclamaat, saccharine en stevia tot de intensieve zoetstoffen. Stoffen uit deze groep hebben een veel grotere zoetkracht dan gewone kristalsuiker. Intensieve zoetstoffen zijn vijftig tot zelfs meer dan duizend keer zo zoet.

Sorbitol echter, behoort tot de zogenaamde polyolen. Dit zijn niet-intensieve zoetstoffen. De zoetkracht daarvan is gelijk aan of zelfs minder dan die van gewone kristalsuiker. Polyolen zijn bijna allemaal natuuridentieke stoffen. Ze leveren of nauwelijks calorieën, of in ieder geval minder calorieën dan suiker. Sorbitol heeft 60% van de zoetkracht die gewone suiker. De stof is, net als alle andere zoetstoffen, voorzien van een E-nummer: E420.

Op verpakkingen kun je sorbitol vinden onder de volledige naam, of bijvoorbeeld als sorbitolstroop, of dus als E-nummer E420. Hoewel E-nummers nog wel eens schrik aanjagen, hoeven ze helemaal niet per definitie slecht te zijn voor je. Ook veel natuurlijke stoffen, zoals stevia, bietenrood en erythritol krijgen een E-nummer toegekend op het moment dat ze als toevoeging voor voeding op de markt komen. En zelfs vitamines en mineralen worden op die manier van een E-nummer voorzien. Maar hoe zit dat met sorbitol? Is sorbitol wel zo gezond?

Sorbitol: voor- en nadelen

Sorbitol komt in de natuur voor in vruchten als appel, peer en perziken. De stof kan nagemaakt worden op basis van gewone glucose en het resultaat is dan identiek aan de stof zoals je die in de natuur tegenkomt. Sorbitol levert wel calorieën maar per gram minder dan bijvoorbeeld koolhydraten en wordt langzaam afgebroken in het lichaam. Die eigenschap maakt het een heel geschikte vervanger voor suiker. Het wordt dan ook veel verwerkt in dieetproducten en voedingsmiddelen voor diabetespatiënten.

Nadelen voor de gezondheid zijn van sorbitol niet bekend. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat een teveel aan sorbitol, net als het geval is bij veel andere polyolen, een laxerende werking heeft.

Een ander punt dat aandacht verdiend, is het feit dat als je minder suiker wilt eten, het aan te raden is om ook te wennen aan minder zoetigheid. In dat opzicht zijn zoetstoffen en andere suikervervangers natuurlijk niet ideaal. De polyolen, zoals sorbitol, genieten wat dat betreft de voorkeur boven de intensieve zoetstoffen hoewel de hoeveelheid die in een product verwerkt wordt, natuurlijk net zo’n grote rol speelt als de eigenlijke zoetkracht.

vet verliezen 1.0

Vet Verliezen 1.0


Het ultieme handvat voor het verlagen van je vetpercentage!

  • Het ultieme strategie om vet te verbranden
  • 100% natuurlijke manier voor een fitter lichaam
  • Compleet met schema's en recepten
Klik hier om hieronder een reactie achter te laten 0 Reacties

Laat een reactie achter: