Rauwe eieren eten gezond of gevaarlijk?

Kun je nu het beste wel of niet rauwe eieren eten? Nog niet zo lang geleden was het heel normaal om rauwe eieren te eten als je een snelle eiwit boost nodig had. Veel mensen zijn nu echter van mening dat het eten van rauwe eieren gevaarlijk is. Is het nu gezond of gevaarlijk om rauwe eieren te eten?

Rauwe eieren eten is veel gemakkelijker dan eieren koken of bakken voordat je ze eet. Maar is het ook gezonder om rauwe eieren te eten? Eieren kunnen tenslotte besmet zijn met salmonella. Bovendien bevatten ze vet en cholesterol.

Rauwe eieren: bron van eiwitten, vitamines en mineralen

Rauwe eieren eten is een goed idee als je vitamine B6 wilt binnenkrijgen. Deze belangrijke B-vitamine verdwijnt namelijk tijdens verhitten. Eieren zijn verder de beste natuurlijke bron van eiwitten die je kunt eten. In vergelijking met eiwit uit andere voedingsmiddelen kan je lichaam het eiwit uit eieren voor 93,7 procent benutten voor spiergroei, spierherstel en andere lichaamsfuncties.

Wil jij een gratis receptenboek?

75 voedzame recepten voor een FIT en SLANK lichaam

Voor zuivelproducten ligt dit percentage op 84,5 procent en voor rundvlees slechts op 74,3 procent. Ook selenium en biotine vind je terug in eiwit, hoewel het meeste van dit mineraal en deze B-vitamine in de dooier zit.

De dooier is het meest voedzame deel van het ei. Het is een bron van vitamine A en D en bevat een grote hoeveelheid choline. Eén eidooier van grasgevoerde kippen voorziet in 35 procent van je dagelijkse behoefte aan deze belangrijke B-vitamine. Ook bevatten deze eieren gezonde omega-3 vetzuren en ontstekingsremmende vetten. Eierdooiers zijn ook een bron van jodium. Zo bevat één eidooier 27 microgram jodium.

Cholesterol in rauwe eieren

Rauwe eieren eten is ook op andere manieren goed voor je gezondheid. Het cholesterol in eigeel heeft namelijk gezonde eigenschappen en is belangrijk voor een sterke afweer tegen ziekmakende bacteriën en virussen.

Anders is het natuurlijk als eieren besmet zijn met salmonella. Dan bevatten ze juist bacteriën die ons ziek kunnen maken. Maar is het eten van rauwe eieren om die reden gevaarlijk?

Rauwe eieren eten en salmonella

Rauwe eieren eten wordt soms afgeraden vanwege de kans op salmonellabesmetting. Salmonellabacteriën zijn zelfs de meest voorkomende oorzaak van ziekten die door voedsel worden overgedragen.

Je kunt er griepachtige verschijnselen van krijgen, zoals buikpijn en diarree. Ook ernstiger darminfecties komen voor, zoals buiktyfus en paratyfus. Deze vormen van de zogenoemde salmonellose zijn echter zeldzaam.

Potentieel voor Salmonella vergiftiging

Pluimvee en pluimveeproducten, zoals eieren, zijn belangrijke overdragers van salmonellabacteriën. Wanneer een kip ziek is door salmonella, zijn de eieren ook besmet. Toch wordt het risico op een salmonellabesmetting volgens sommige experts wat overdreven. Het Amerikaanse Ministerie van Landbouw en Voedselveiligheid berekende dat slechts 0,03 procent van de circa 69 miljard eieren per jaar met salmonella besmet is.

Volgens Brits onderzoek heb je 23 procent kans op een besmet ei als dit afkomstig is van legbatterijkippen. Bij een biologisch ei rauw is die kans 4 procent. Het risico op een salmonella vergiftiging neemt dus af als je rauwe eieren eet van scharrelkippen die biologisch voer krijgen. Deze kippen hebben een uitstekende gezondheid en zijn zelden ziek. Het moet dus geen probleem zijn om biologische rauwe eieren te eten. Het is vooral juist heel gezond!

Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

>