GezondheidGezondheid

Last van duizeligheid bij het opstaan? Oorzaken en behandeling!

Duizeligheid is een veelvoorkomende gezondheidsklacht. Net als hoofdpijn bijvoorbeeld, is het een klacht die bij een breed scala aan aandoeningen of problemen voor kan komen. Sommige daarvan zijn ernstig maar veel ook erg onschuldig. Duizeligheid kan op verschillende momenten en bij verschillende activiteiten optreden. Zo komt het vaak voor dat mensen juist bij het ‘s ochtends opstaan uit bed duizeligheid ervaren. Als jij hier wel eens last van hebt, is dat niet iets waar je meteen erg van hoeft te schrikken. Wel is het verstandig de oorzaak te achterhalen. Vaak kunnen de klachten namelijk behandeld worden.

Wat is duizeligheid precies?

Duizeligheid is een bekend fenomeen dat verschillende vormen aan kan nemen. De klachten variëren van een licht gevoel in het hoofd tot het gevoel dat alles om je heen draait waardoor het soms zelfs moeilijk wordt te blijven staan. Ook het idee dat je ieder moment kan flauwvallen, komt voor. Vooral oudere mensen hebben vaak een vorm van duizeligheid waarbij ze een gebrek aan balans ervaren en het gevoel in de benen aangetast wordt.

Wat zijn de mogelijke oorzaken bij duizeligheid?

Zoals we al aangaven, kan duizeligheid allerlei oorzaken hebben. Een aantasting van het evenwichtsorgaan, bijvoorbeeld als gevolg van een ongeluk, kan tot chronische klachten van duizeligheid leiden. Ook aandoeningen aan de luchtwegen of hart- en vaatziekten kunnen gepaard gaan met klachten van duizeligheid. Een andere bekende oorzaak is het gebruik van bepaalde medicijnen of drugs.

Bij duizeligheid tijdens het opstaan, wanneer er geen sprake is van de hierboven al genoemde problemen, kunnen vaak de volgende oorzaken geïdentificeerd worden: slaapapneu, bloedarmoede, een te hoge of te lage bloeddruk, een te hoge of te lage bloedsuikerspiegel of verstoring van de vochtbalans. Zelfs psychische problemen zoals stress, angst en depressie kunnen een rol spelen. Hiermee hebben we overigens nog lang geen uitputtend overzicht gegeven van alle mogelijkheden. Het is slechts een opsomming van veelvoorkomende oorzaken.

Hoe kun je duizeligheid bij het opstaan behandelen?

Als je je eens een keertje duizelig voelt als je heel snel opstaat uit bed, dan is dat geen reden meteen naar je huisarts te gaan. Heb je er echter vaker dan eens last van, houden de klachten langer aan, zijn ze heel hevig of gaan ze gepaard met andere symptomen, dan is het wel zaak zo snel mogelijk een arts te raadplegen. 

Omdat duizeligheid zoveel verschillende oorzaken kent, is er niet één specifieke behandeling te noemen. De geschikte behandeling houdt namelijk uiteraard verband met wat het probleem veroorzaakt.

Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

>