Wat is een gezonde cholesterolwaarden?

Een te hoog cholesterol wordt in verband gebracht met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en is dus iets wat je absoluut wil voorkomen of verhelpen. En te hoge cholesterolwaarden komen helaas veel voor: bij maar liefst meer dan een kwart van de volwassenen tussen de 35 en 70 jaar. Wat is nu een gezonde cholesterolwaarden? En, wellicht nog belangrijker, hoe en waar kun je deze meten?

Gezonde cholesterolwaarden

Een normale, gezonde cholesterolwaarden bedraagt gemiddeld 5 millimol of minder per liter voor het totale cholesterolgehalte. Boven de 6,5 millimol per liter is er echt sprake van een verhoogd cholesterolgehalte en dan dienen er maatregelen genomen te worden. Voor een uitgebreide meting wordt ook naar de verschillende, onderliggende cholesterolwaarden gekeken: het LDL- en HDL-cholesterol en triglyceriden.

De cholesterolwaarden schommelen overigens gedurende de dag. Een iets hogere uitkomst is dus niet direct reden tot zorg. Voor een betrouwbare meting zijn dan ook meerdere meetmomenten nodig. Daarover lees je hieronder meer.

Wil jij een gratis receptenboek?

75 voedzame recepten voor een FIT en SLANK lichaam

Cholesterolwaarden meten

Of je nu gezonde of te hoge cholesterolwaarden hebt, voel je helemaal niet. Daarom is het belangrijk deze cholesterolwaarden in de gaten te houden en te laten meten. Meestal hoeft voor zo’n meting alleen een druppeltje bloed afgenomen te worden. Dat gebeurt doorgaans met een simpel prikje in de vingertop. Je kunt een eenvoudige test bij de apotheek halen waarmee je zelf je cholesterolwaarden thuis kunt testen. Toch is dat niet de beste methode.

Voor een betrouwbaar en compleet overzicht van alle belangrijke cholesterolwaarden moet je toch echt een afspraak maken bij je huisarts. De huisarts kan namelijk ook een afweging maken tussen allerlei belangrijke factoren, zoals je algehele gezondheid, je leeftijd en eet-/ leefpatroon, of je rookt of drinkt en medicijnen die je eventueel gebruikt. Hij of zij kan dan bepalen of er maatregelen nodig zijn.

Wanneer moet je cholesterolwaarden laten meten?

Lang niet iedereen hoeft nu meteen een afspraak gaan maken met de huisarts om de cholesterolwaarden te laten meten. Zo worden ze standaard gemeten wanneer je bijvoorbeeld:

  • een hart- of vaatziekte hebt of wanneer deze veel voorkomen in de familie;
  • klachten ervaart die op hart- en vaatziekten kunnen wijzen (let erop dat deze bij vooral vrouwen erg divers kunnen zijn, en niet altijd overeenkomen met het ‘typische’ klachtenpatroon!);
  • diabetes- of nierpatiënt bent;
  • een verhoogde bloeddruk hebt;
  • ernstig overgewicht hebt.

Daarnaast doen ouderen en rokers er goed aan hun cholesterolwaarden te laten controleren. Ook wanneer je vermoedt dat je leefpatroon een verhoogde kans geeft op een te hoog cholesterol, kan het geen kwaad even contact op te nemen met je huisarts.

Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

>