Endorfine aanmaken: Hoe doen we dat?

Endorfine aanmaken, hoe doen we dat? Endorfine is een zogenaamde stemmingsversterker, door een chemische reactie die plaatsvindt in de hersenen waardoor je in een betere stemming komt. Je kunt er zelfs een euforisch gevoel van krijgen. Je hebt vele manieren om de aanmaak van endorfine te stimuleren, je kan er voor kiezen om dit op een chemische manier te doen zoals medicijnen of drugs. Dit is natuurlijk niet verstandig en al helemaal niet als je kijkt naar de gezondheidseffecten op het langere termijn.

Om je endorfine aanmaak te stimuleren, zijn er verschillende manieren die je op een natuurlijke en gezonde manier kunnen helpen. Het kiezen voor deze methode is dus veel gezonder in plaats van het gebruik van chemische producten. Endorfine aanmaken op een chemische manier kunnen we maar beter overslaan. Als je de aanmaak wilt stimuleren, dan is het van belang om te weten welke gezonde en natuurlijke alternatieven er zijn.

Endorfine aanmaken met voeding! 

Het is bekend dat het eten van bepaalde voedingsmiddelen je endorfine productie verhoogd. Ik heb een aantal producten voor je op een rijtje gezet.

Wil jij een gratis receptenboek?

75 voedzame recepten voor een FIT en SLANK lichaam

1. Sinaasappels

Rijk aan vitamine C en is een krachtige endorfine producent. Sinaasappels is ook rijke bron van anti-oxidanten, vitamine B en flavonoïden.

2. Chocolade

Endorfine aanmaken met behulp van chocolade kan! Sommige mensen zijn snel geneigd om in tijden van stress naar chocolade te pakken, dit is niet voor niks. Door chocolade te eten komen er monocles vrij, dit worden ook wel penylethylamine genoemd, die de prikkels tussen de neurotransmitters beter laten verlopen. De aanmaak van endorfine wordt hierdoor gestimuleerd, je krijgt een opwindend gevoel en laten je hersenen beter functioneren.

3. Chili peppers

Hoe heter, hoe beter. Pepers bevatten capsaïcine, dit is een stof wat het vrijgeven van endorfine stimuleert. Probeer eens een klein stukje van een hete peper te eten. Je zult merken als de vurige pijn afneemt, je een euforisch gevoel krijgt. Mocht dit te heet voor je zijn, kan je kiezen voor cayennepeper, dit geeft je een mildere boost maar je ervaart een ontspannen stemming.

Er zijn nog veel meer voedingsmiddelen die je een rustgevend gevoel geven, pas hier wel mee op het kan leiden tot verslaving wat gepaard gaat met overgewicht. Een goed voorbeeld zijn emotie eters, die pakken naar voedingsmiddelen om een rust gevend gevoel te krijgen, het zijn vaak ongezonde voedingsmiddelen die rijk zijn aan slechte koolhydraten, zoals geraffineerde suikers. Ik raad aan geraffineerde suikers te vermijden. Kies voor complexe koolhydraten zoals, havermout, volkoren granen en peulvruchten.

Endorfine aanmaken door andere activiteiten!

Niet alleen door bepaalde voedingsmiddelen wordt je endorfine gestimuleerd maar ook door andere activiteiten zoals:

1. Hardlopen

Hierdoor wordt je aanmaak van endorfine gestimuleerd, dit wordt ook wel runner’s high genoemd. Een euforisch gevoel wat je ervaart na het hardlopen, niet alleen bij hardlopen maar natuurlijk ook bij andere sporten.

2. Muziek

Door het luisteren naar je favoriete muziek laat dit je vreugde voelen. Door vreugde worden je hersenen gestimuleerd voor het aanmaak van endorfine.

3. Sex en lachen

Beide effectief voor het stimuleren van endorfine. Sex en lachen kan je zelfs helpen bij het behandelen van depressie, omdat door sex en lachen het aanmaak van endorfine wordt gestimuleerd. Meestal geef je hier geen aandacht aan als je jezelf rot voelt, maar het is juist belangrijk om dit wel doen, in ieder geval om het te proberen.

4. Lavendel

Endorfine aanmaken met behulp van lavendel zogt er voor dat je een ontspannen gevoel krijgt. Door deze geur wordt de endorfine productie gestimuleerd. Lavendel wordt daarom ook gebruikt in babyproducten die de nachtrust bevorderen. Lavendel is zelfs te gebruiken bij het verminderen van angst.

Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

>