Is nachtschade giftig of een gezonde bruikbare plant?

Er wordt steeds meer aandacht besteed aan nachtschade, naast de mysterieuze naam wordt nachtschade ook vaak in verband gebracht met giftig en ongezond. Klopt dat wel? In dit artikel meer over wat nachtschade is en beantwoord ik de vraag of nachtschade giftig of een gezonde bruikbare plant is.

Wat is nachtschade nu precies?

Nachtschade is niet één plant, maar is de naam voor een plantenfamilie. De nachtschadefamilie (Solanaceae) is een familie van bedektzadige planten en telt meer dan 2000 soorten. De planten zien eruit als kruidachtige planten of als kleine struiken.

De soort Zwarte nachtschade (Solanum nigrum) is waarschijnlijk de plant waaraan de familie haar naam aan te danken heeft. De naam Solanum is afgeleid van het Latijnse woord Solari, wat verwachtend/verdovend/verlichting betekent. Maar waar komt de connectie met giftig en gezond dan vandaan? Dit komt omdat een aantal Solanum soorten inderdaad giftig zijn.

Wil jij een gratis receptenboek?

75 voedzame recepten voor een FIT en SLANK lichaam

Welke (bekende) plantensoorten behoren tot de nachtschadefamilie?

Wat je misschien niet verwacht, is dat iedereen producten in huis heeft wat gemaakt is/of afkomstig is van een plant uit de nachtschade familie. Hieronder een opsomming van enkele plantensoorten:

  • Aardappel (Solanum uporo)
  • Aubergine (Solanum melongena)
  • Tomaat (Solanum lycopersicum)

Maar ook paprika, rode pepers en goji bessen behoren tot deze plantenfamilie. Wist je dat zelfs tabak afkomstig is van de nachtschadefamilie?

Giftige stoffen in nachtschade

Sommige soorten zijn dus giftig. De werkzame giftige stoffen zijn vaak neurotoxische alkaloïden, dit zijn stoffen die het zenuwstelsel van mensen en dieren kunnen beïnvloeden. Tabak is dus een van de soorten die giftig is. De giftige stof in tabak is ook een neurotoxische alkaloïden: namelijk de nicotine.

Een ander voorbeeld: aardappelen. Is een aardappel giftig? De aardappel is niet dodelijk, zover ik weet is er nog niemand gestorven van het eten van te veel aardappelen. Toch kan de aardappel wel een giftige stof bevatten. Namelijk solanine. Dit is een (natuurlijke) gifstof die kan ontstaan in de schil van de aardappel. Je kan dit herkennen aan de groene plekjes die je wel eens op de aardappel ziet. Een ander voorbeeld is de tomaat: hier kan tomatine in voorkomen. Tomatine komt alleen voor in onrijpe (groene) tomaten.

Tomatine en Solanine zijn beide giftig en hebben effect op het zenuwstelsel en de spijsvertering. Je kan er slaperig, lusteloos van zijn of buikpijn en diarree van krijgen. Krijg je dat al bij één onrijpe tomaat? Nee dat niet. Alleen bij hele grote hoeveelheden. Om je een idee te geven: indien je een jaar lang alleen maar onrijpe tomaten zou eten, dan krijg je nog te weinig gifstoffen binnen.

Hierbij wel een kanttekening, er zijn mensen overgevoelig voor deze gifstoffen. Heb je buikpijn na het eten van tomaten of paprika of vage klachten na het eten van aardappelen? Probeer dan eens planten uit de nachtschade familie uit je eetpatroon te skippen.

Verhitting heeft trouwens geen invloed op deze gifstoffen, sommige gifstoffen worden afgebroken door verhitting. Dat geldt dus niet van de gifstoffen die voor kunnen komen in nachtschade.

Is nachtschade giftig of een gezonde bruikbare plant?

Dan nu de hamvraag: is nachtschade giftig of een gezonde bruikbare plant? Het is een feit dat soorten van de nachtschadefamilie giftige stoffen kunnen bevatten. De schadelijkheid is echter nog nooit significant aangetoond.

Paprika’s, tomaten, aardappelen, goji bessen en aubergines bevatten vitamines, mineralen en andere bouwstoffen die wél goed voor ons zijn. Je mag dus gerust zeggen dat nachtschade een gezonde bruikbare plant(enfamilie) is.

Is er iets wat je zelf kunt doen om de inname van de hoeveelheid giftige stoffen uit nachtschade zoveel mogelijk te beperken? Ja dat kan! Volg dan deze tips op:

  • eet geen onrijpe groenten
  • snij de groene plekken bij aardappelen weg
  • snij de uitlopers van aardappelen volledig weg
  • bewaar je aardappelen op een donkere plek, de giftige stof in aardappelen ontstaat namelijk onder invloed van licht.

Wat denk jij? Is nachtschade een giftige of een gezonde bruikbare plant? Ik hoop niet dat jullie deze lekkere groenten gaan laten staan. Wat ik wel ga doen is mijn bovenstaande tips opvolgen en blijf ik vooral genieten van al het lekkers wat je met deze groenten kunt maken!

Dit artikel is geschreven door: F. Thomassen, voedingsmiddelentechnoloog en eigenaresse van Mamazetkoers.nl

Neem contact op als jij ook geïnteresseerd bent om een gastblog te plaatsen.

Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

>