4 redenen waarom teveel buikvet gevaarlijk is!

Wist je dat teveel buikvet gevaarlijk is? Bij buikvet gaat het niet alleen om het hebben van een buikje, maar ook om vet rond je organen. En dat kan tot verschillende ernstige ziektes leiden. Dit zijn vier redenen waarom teveel buikvet gevaarlijk is.

Buikvet is gevaarlijk om de volgende redenen! 

1. Teveel buikvet is slecht voor hart en bloedvaten

De belangrijkste reden dat teveel buikvet gevaarlijk is, is dat je er hart- en vaatziekten van kunt krijgen. Volgens onderzoekers is juist buikvet zo gevaarlijk omdat deze vetcellen bepaalde stoffen – cytokines – in het lichaam pompen.

Cytokines zijn chemische stoffen die invloed hebben op het vermogen van je lichaam om de insulinespiegel en bloeddruk te regelen. Lukt dit niet en gaan zowel je insulineniveau als je bloeddruk omhoog, dan krijgt je hart een klap. Cytokines die in je lichaam rondzweven, houden dan ook verband met hart- en vaatziekten.

Wil jij een gratis receptenboek?

75 voedzame recepten voor een FIT en SLANK lichaam

Cytokines zorgen ook voor ontstekingsprocessen in je lichaam. Hierdoor wordt je lever overstelpt met cholesterol en gifstoffen. Dit leidt op zijn beurt tot het dichtslibben van je slagaders. Buikvet houdt dan ook verbrand met een teveel aan bloedvetten en een hoog cholesterol. Ook om die reden is buikvet een gevaar voor je gezondheid.

2. Toenemende kans op kleinere beroertes door teveel buikvet

Hoe meer buikvet, hoe meer risico op kleine beroertes. Dat blijkt uit onderzoek. Beroertes hangen op hun beurt samen met een slechtere hersenfunctie. Onderzoekers in Japan ontdekten dat veel buikvet bij mensen met type 2 diabetes niet alleen zorgde voor meer insulineresistentie, maar ook voor ongebruikelijke veranderingen in hun hersenen. Buikvet hangt dan ook samen met een verhoogd risico op dementie.

Ook is het zo dat de insulineresistentie bij mensen met een beroerte direct verband houdt met buikvet. Zelfs al hebben mensen geen last van diabetes type 2. Ook dat maakt buikvet gevaarlijk. Onderzoekers die dit verband ontdekten, raden artsen aan om obese mensen met een beroerte te onderzoeken op insulineresistentie om het risico op de ontwikkeling van aderverkalking tegen te gaan.

3. Teveel buikvet verhoogd risico op diabetes

We weten allemaal dat overtollig lichaamsvet het risico op diabetes type 2 verhoogt. Mensen met overgewicht of obesitas hebben maar liefst 90 keer meer kans om diabetes type 2 te ontwikkelen. Vooral buikvet is gevaarlijk, want dit beïnvloedt de werking van onze organen.

Onderzoeken hebben aangetoond dat mensen met diep buikvet hun insulinegevoeligheid verliezen. Insuline is het hormoon dat onze bloedsuikerspiegel regelt. Als ons lichamen echter niet op dit hormoon reageert, blijft onze bloedsuikerspiegel voortdurend hoog. Op de langere termijn ontwikkelen we hierdoor diabetes.

4. Meer kans op kanker door teveel buikvet

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan tot een derde van de nierkanker en dikke darmkanker worden toegeschreven aan overgewicht. Buikvet maakt het probleem alleen maar erger.

De oorzaak van kanker is een aanhoudende celdeling. Wanneer we teveel buikvet hebben, is dat voor ons lichaam het teken om hormonen aan te maken waardoor onze cellen zich gaan delen en vermenigvuldigen. Hoe vaker onze cellen zich delen, hoe meer kans er is dat zij zich ontwikkelen tot een kankercel. Teveel buikvet is dus gevaarlijk, want het vergroot het risico om kanker te ontwikkelen.

Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

>