Periodiek vasten: 8 redenen waarom het gezond is!

Periodiek vasten is gezond om een heleboel redenen. Door een bepaalde periode niet te eten, geef je je lichaam rust en ontlast je je lijf op een gezonde manier. Dit versterkt niet alleen je algehele gezondheid. Je leeft zelfs langer als je regelmatig vast!

Hier zijn 8 redenen waarom periodiek vasten zo gezond is!

1. Het helpt bij het afvallen

Periodiek vasten helpt je lichaam beter vet te verbranden dan een dieet. Bij periodiek vasten gebruikt je lichaam namelijk vet in plaats van suiker als belangrijkste brandstof. Veel atleten gebruiken periodiek vasten als een manier om een laag vetpercentage te krijgen voor wedstrijden.

2. Het verbetert je insuline-gevoeligheid

Vasten heeft een positief effect op de insuline-gevoeligheid van je lichaam. Insuline is het hormoon dat je cellen vertelt dat ze suiker moeten opnemen uit je bloed. Door bepaalde periodes niet te eten help je je lichaam beter om te gaan met koolhydraten (suiker).

3. Het versnelt je stofwisseling

Als je een periode niet eet, geeft dat je stofwisselingsorganen rust. Hierdoor worden ze actief gestimuleerd op het moment dat ze voedsel aangeboden krijgen.

4. Het verbetert je hongergevoel

Heb je wel echt honger als je iedere drie tot vier uur eet? Om echte honger te ervaren, moet je twaalf tot vierentwintig uur niets eten. Periodiek vasten brengt de hormonen in je lichaam in balans, zodat je gaat ervaren wat echte honger is en ook wanneer je verzadigd bent. Van mensen met obesitas is bekend dat ze niet meer de juiste signalen van hun lichaam krijgen om te weten dat ze vol zitten doordat ze stelselmatig te veel eten.

5. Het verlengt je leven

Door periodiek te vasten, ga je minder eten omdat je lichaam eerder aangeeft dat je ‘vol’ zit. Dat heeft een positief effect op je levensduur. Dat blijkt uit onderzoeken naar de eetgewoonten van langlevende volken als de Abkhasia in Rusland, de Vicalbamba in Ecuador en de Hunza in Pakistan. Zij eten dagelijks tussen de 1.700 en 1.800 calorieën.

6. Het verbetert je eetpatroon

Heb je last van eetbuien? Of is je eetpatroon onregelmatig door werk of andere verplichtingen? Periodiek vasten kan helpen je eetpatroon te verbeteren en de controle over je lijf terug te krijgen. Ben je er eenmaal aan gewend om langere periodes niets te eten, dan kom je de ochtend, middag of avond namelijk prima door zonder een maaltijd of tussendoortje.

Hierdoor kun je zelf bepalen wanneer je eet en hoe vaak. Het kan zelfs zijn dat je al je calorieën voor een dag in één maaltijd nuttigt.

7. Het verbetert de hersenfunctie

Periodiek vasten verbetert de werking van je hersenen omdat het de aanmaak van een eiwit dat Brain Derived Neurotrophic Factor of BDNF wordt genoemd. BDNF activeert de hersenstamcellen om zich te ontwikkelen tot nieuwe neuronen.

Daarnaast stimuleert het talrijke andere stoffen die gezondheid van je hersenen bevorderen. Het eiwit beschermt je hersencellen ook tegen veranderingen die verband houden met de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

8. Het versterkt je algehele gezondheid

Wanneer dieren ziek worden, stoppen ze met eten en richten ze zich op rust. Dit oerinstinct helpt hen om de druk op hun lijf te verminderen, zodat hun lichaam de infectie kan bestrijden. Wij mensen zijn de enige levende wezens die op zoek zijn naar voedsel als we ziek zijn, zelfs als we het niet nodig hebben.

Door periodiek te vasten ondervindt je lijf minder schade van vrije radicalen, worden ontstekingen in je lichaam beter gereguleerd en de vorming van kankercellen tegengegaan. Op deze manier versterkte periodiek vasten je gezondheid.

intermittent fasting

Vet Verliezen 1.0 geeft je alle informatie over periodiek vasten

Vet Verliezen 1.0 bevat 95 pagina’s met praktische uitleg over de meest effectieve strategie om vet te verbranden, compleet met eetschema’s

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op de sterren om te beoordelen!

Gemiddelde score: / 5. Aantal stemmen:

Het spijt me dat dit bericht niet nuttig was voor jou!

Laat me dit bericht verbeteren!

Niels van Loon
 

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een grote liefde voor voeding, sport en een gezonde levensstijl. Nu werk ik als online leefstijlcoach/voedingscoach en motiveer ik anderen om gezonder te leven.

>